Tillerson: Ingen roll för Assad i Syrien

USA skärper tonen mot den syriska regimen och president Donald överväger militära insatser efter den misstänkta kemvapenattacken, rapporterar flera medier. Utrikesminister Rex Tillerson säger att det inte kommer att finnas en roll för Bashar al-Assad att regera i Syrien.

ANNONS
|

Tillersons uttalande på en pressträff i Florida innebär en markant svängning mot hans yttrande i förra veckan, då han sade att det är upp till Syriens folk att avgöra al-Assad s framtid. Tillerson säger nu också att det inte råder någon tvekan om att den syriska regimen är ansvarig för den dödliga attacken i tisdags.

President Donald Trump lägger också skulden på al-Assad.

- Jag tycker att det Assad gjorde är förfärligt, säger Trump till journalister ombord på presidentplanet Air Force One på väg till Florida.

ANNONS

- Det som hände i Syrien är en skam för mänskligheten, och han är där, och jag gissar att han styr, så någonting bör hända, säger Trump, men går inte så långt att han uttryckligen kräver den syriske presidentens avgång.

Diskuterar militära insatser

Det amerikanska försvarsdepartementet Pentagon har för Vita huset presenterat en lista på möjliga militära insatser som USA kan ta till som svar på den misstänkta kemvapenattacken i Syrien. Bland alternativen finns attacker för att slå ut det syriska flygvapnet, uppger en tjänsteman för nyhetsbyrån AFP, mot löfte att inte namnges.

Tjänstemannen understryker att inga beslut har fattats av president Donald Trump.

Samtidigt har Trump talat med flera ledare om inrättandet av så kallade säkra zoner i Syrien, enligt Reuters.

Helt klart har Donald Trump påverkats starkt av de vidriga bilderna från attacken i Idlibprovinsen i Syrien i tisdags. Attacken överskred "många gränser för mig", sade den amerikanske presidenten som även förklarade att hans inställning till Syriens president Bashar al-Assad "har förändrats väldigt mycket".

- När du dödar oskyldiga barn, oskyldiga bebisar, små bebisar,...då går man över många, många gränser, bortom den röda linjen, många, många linjer.

ANNONS

Omröstning i säkerhetsrådet

Nu kommer också uppgifter från Turkiet att det mesta pekar på att offren för attacken exponerats för stridsgasen sarin.

I tisdags fördes ett 30-tal skadade efter attacken till Turkiet för vård och tre av dem har avlidit. Obduktioner pekar på att det kemiska stridsmedlet sarin har använts, enligt Turkiets hälsodepartement. Resultaten av obduktionerna kommer att skickas till Haag i Nederländerna, för att analyseras av Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW).

Totalt dödades över 80 människor i attacken, som väckt avsky i omvärlden. Enligt FN:s barnfond Unicef var 27 av de döda barn. Mer än 500 människor skadades. Flera länder, bland dem USA, Frankrike och Storbritannien, anklagar den syriska regimen för att ha bombat med kemiska stridsmedel i det i huvudsak rebellkontrollerade området.

FN:s säkerhetsråd väntas senare i dag rösta om ett förslag till resolution med krav på en oberoende utredning om giftgasattacken, Det är oklart om Ryssland i så fall tänker använda sitt veto. I onsdagens debatt förkastade Ryssland – som är allierat med den syriska regimen – ett tidigare utkast som "oacceptabelt".

Och Syrien nekar kategoriskt till anklagelserna. Landets utrikesminister Walid al-Muallim upprepade vid en pressträff att landet aldrig har använt kemiska stridmedel mot den egna befolkningen, eller mot "terroristerna som dödar vårt folk". Han för åter fram den förklaring som Ryssland presenterade under gårdagen, att rebeller i al-Nusrafronten hade lagrat stridsgas i en byggnad som träffades under det syriska flyganfallet.

ANNONS

TT

ANNONS