TT:s morgon-pm torsdag den 8 mars 2018

ANNONS
|

NATTENS FEM VIKTIGASTE NYHETER

Kanada och Mexiko kan få undantag från tullar – EKONOMI

Kvinnor offrar oftare en njure för mannen – INRIKES

Skolpersonal kan beväpnas i Florida – UTRIKES

Skottskadade männen allvarligt skadade – INRIKES

Vitamin D kopplad till lägre cancerrisk – INRIKES

God morgon! I dag räknar vi med följande material:

Obs! Vi har flera texter på temat internationella kvinnodagen. Se kvinnodagnjurar och byggbranschkvinnor under INRIKES, kvinnodagsarbetsplats och kvinnodagpension under EKONOMI och syrien-kvinnor under UTRIKES.

ANNONS

INRIKES

Fler målsägandeförhör i terrorrättegång

Förhören med målsäganden fortsätter under rättegången mot terroristmisstänkte Rakhmat Akilov.

Vi bevakar. 1800 tecken och fakta klockan 15.

Artikelnamn: stockholmsdåd

Metoo möter Kvinnodagen – tre röster

Kvinnodagen har firats och uppmärksammats i över hundra år, men sällan har väl kvinnorörelsen varit så mycket i fokus inför den 8 mars som det här senaste året – tack vare metoo. Vi har pratat med tre kvinnor som under året synts i kampen, och deras syn på metoo och internationella kvinnodagen.

Text inom kort. Bilder.

Artikelnamn: kvinnodagmetoo

Kvinnor offrar oftare en njure för mannen

Inte ens när det handlar om donerade organ tycks det råda jämställdhet mellan könen. För männen vill mycket hellre få än ge, visar det sig.

1800 tecken utsänt. Fakta. Bild.

Artikelnamn: kvinnodagnjurar

Målet: 25 procent kvinnor i byggbranschen

Regeringens mål är att år 2030 ska minst 25 procent av de som anställs i bygg- och anläggningsbranschen vara kvinnor. Men det saknas än så länge konkreta förslag för att nå målet.

ANNONS

1800 tecken och fakta utsänt.

Artikelnamn: byggbranschkvinnor

Så vill Bucht få bukt med matfusket

Den som fuskar med maten ska kunna få upp till två år i fängelse. Det föreslår regeringen i en ny proposition. Böter räcker inte, enligt landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

2600 tecken och fakta utsänt.

Artikelnamn: matfusk

Dom om explosion i polisbil

Vi bevakar domen i Malmö tingsrätt mot en man som har åtalats för allmänfarlig ödeläggelse efter en detonation i en polisbil utanför ett polishus på Sallerupsvägen i Malmö i december.

Kortare text när domen kommit klockan elva, därefter utbyggd version.

Artikelnamn: polisbilsexplo

Vi bevakar också statsminister Stefan Löfvens (S) och Kommunals ordförande Tobias Baudins besök på ett äldreboende i Haninge, vid vilket en nyhet utlovats.

Återkommer om tid, textlängd och artikelnamn.

EKONOMI

Så är du jämställd på arbetsplatsen

Hur ska man bete sig på arbetsplatsen för att behandla alla människor jämställt? TT har rådfrågat expertis som tipsar om hur du ska uppföra dig på jobbet.

ANNONS

2500 tecken klockan 10.

Artikelnamn: kvinnodagarbetsplats

Kanada och Mexiko kan få undantag från tullar

USA:s president Donald Trump kommer att skriva under ett beslut om de kontroversiella stål- och aluminiumtullarna under torsdagen, rapporterar flera medier. Sannolikt kommer Kanada och Mexiko att undantas.

1800 tecken utsänt.

Artikelnamn: usa-ståltullar

Många kvinnor tror på kärv pension

Kvinnor tjänar sämre än män – och får även sämre pension. En ny mätning visar att många kvinnor oroar sig för sin pension.

1200 tecken utsänt.

Artikelnamn: kvinnodagpension

Koenigsegg har ljuva problem

Christan von Koenigsegg är en lyckligt lottad bilboss. När andra höga chefer i branschen får ägna mycket tid åt frågor om diesel och brist på elbilar kan han ägna sig åt andra problem. Som till exempel att hans bilar säljer lite för bra.

2800 tecken och fakta under dagen.

Artikelnamn: bilmässa-koenigsegg

UTRIKES

Rättegången mot mordmisstänkte Madsen börjar

Klockan 9.30 startar rättegången mot mordmisstänkte Peter Madsen, som står åtalad för att ha mördat den svenska journalisten Kim Wall. TT:s utsända reportrar John Alexander Sahlin och Cecilia Klintö, tecknare Johan Hallnäs samt fotograferna Johan Nilsson och Andreas Hillergren rapporterar från tingsrätten i Köpenhamn.

ANNONS

Starttext utsänd. Direktrapportering från rättegången. Löpande rapportering. 3000 tecken klockan 17.30. Nytagna bilder under dagen, liksom video och teckningar.

Vi repeterar även ett paket med sidotexter/bakgrunder, som sedan tidigare finns på TT:s webb.

Artikelnamn: danmark-ubåt

Rania i Syrien: Kriget stärker kvinnors roll

Sju år av konflikt har förvandlat Syrien på många sätt. När männen dragits in i strider eller flytt för att undvika armén har kvinnornas röst blivit starkare på många håll. I olika delar av landet kämpar Rania Kataf och Hiba Najib för sin framtid.

3500 tecken utsänt. Fakta. Bilder.

Artikelnamn: syrien-kvinnor

Asylpolitik på agendan i Bryssel

Sökandet efter en gemensam asylpolitik i EU går vidare när medlemsländernas migrationsministrar samlas i Bryssel.

Minst 1800 tecken plus fakta, senast klockan 18.

Artikelnamn: flykt-eu

Kritiskt för skadade efter nervgiftsdåd

Läget för den tidigare ryske dubbelagenten Sergej Skripal med dotter – som tros ha blivit förgiftade med nervgas – är fortfarande mycket allvarligt, rapporterar brittiska medier. Samma sak gäller för den polis som kom först till platsen.

Kortare text utsänd. Uppdateras under dagen.

ANNONS

Artikelnamn: storbrit-spion

Skolpersonal kan beväpnas i Florida

Politiker i delstaten Florida i USA har godkänt en lag som gör det möjligt att tillåta viss skolpersonal att bära vapen.

2300 tecken utsänt.

Artikelnamn: usa-skolskott

SPORT

Svenska OS-hjältar gör världscupcomeback

Några veckor efter OS-succén i Pyeongchang är de svenska skidskyttarna nu tillbaka i världscupen. Sebastian "Silver-Sebbe" Samuelsson och Fredrik Lindström är två av de blågula hoppen i sprinten i finska Kontiolahti.

Löpande rapportering, slutversion på minst 1800 tecken.

Artikelnamn: skiskyvc-

Svenska medaljhoppet inför Paralympics

Längdskidåkaren och skidskytten Zebastian Modin är det största svenska medaljhoppet i Paralympics som startar i helgen. TT:s utsända Linus Schröder och Jessica Gow träffar honom i Pyeongchang.

2800 tecken klockan 11. Fakta. Bilder. Video

Artikelnamn: paralympics-

Milan mot Arsenal i Europa League

Åttondelsfinalerna i Europa League inleds med åtta matcher. Fotbolls-Europas blickar riktas mot Milano där Milan tar emot brittiska krislaget Arsenal.

Löpande rapportering, slutversion på 1800 tecken vid midnatt. Fakta.

ANNONS

Artikelnamn: europa-

SHL: Nästa sista omgången i grundserien

Luleå-Skellefteå AIK, Mora-Örebro, Brynäs-Linköping, Djurgården-HV71, Rögle-Färjestad, Växjö-Malmö och Karlskrona-Frölunda möts i näst sista omgången i SHL:s grundserie. TT är på plats i Mora, Gävle och Stockholm.

1800 tecken på slutsignal, slutversion på 2200 tecken. Kortare texter om Luleå-Skellefteå, Rögle-Färjestad och Karlskrona-Frölunda. Bilder från Mora och Gävle.

Artikelnamn: shl-

NÖJE OCH KULTUR

Alicia Vikander om rollen som Lara Croft

Det tog fyra månader för Alicia Vikander att bygga upp sin kropp inför inspelningen av "Tomb raider". Men hur pallar hon pressen av att möta publiken som den nya Lara Croft? Vi träffar henne och regissören Roar Uthaug under deras Sverigebesök inför världspremiären på filmen.

2800 tecken klockan 16. Bilder. Fakta.

Artikelnamn: aliciavikander

Årets Hasselbladspristagare tillkännages

Wolfgang Tillmans, Sophie Calle och Cindy Sherman har fått det. Men vem blir årets Hasselbladspristagare? I dag offentliggörs namnet. Vi rapporterar om det stora fotopriset, som har en prissumma på en miljon kronor. Pristagaren offentliggörs 14.00. Se även digital lista: http://bit.ly/2oMnUm3

ANNONS

2800 tecken. Bilder. Fakta.

Artikelnamn: hasselbladspriset-kultur

Så blir Melodifestivalens final

Vi är på plats i Friends Arena och tar årets finalister i Melodifestivalen på pulsen. Hur är det med nerverna? Kommer det att bli några ändringar i Friends Arena? Och vem vinner egentligen?

2800 tecken klockan 16. Bilder. Fakta med röstningsinfo. Grafik 6x190 mm

Artikelnamn: melfest-artisterna

David Lindgren om känslorna inför schlagerfinalen

Han har fått ta emot både ris och ros under den sex veckor långa schlagerturnén. Inför Melodifestivalens final i Friends Arena tar vi ett snack med programledaren David Lindgren om hur han egentligen ser på allt som har varit.

1800 tecken klockan 20.30. Bilder. Fakta.

Artikelnamn: melfest-programledare

Jesper Rönndahl vill bli Sveriges John Oliver

Komikern och "På spåret"-vinnaren Jesper Rönndahl är aktuell med SVT:s nya satirprogram "Svenska nyheter". Bland inspirationskällorna nämns John Olivers hyllade HBO-program "Last week tonight". Vi intervjuar Rönndahl inför premiären den 9 mars.

2000 tecken utsända. Bilder. Fakta.

Artikelnamn: svenskanyheter

DIGITALT

ANNONS

Tidslinje: Ubåtsfallet

En sommarkväll 2017: En svensk journalist anmäls saknad och en ubåt försvinner plötsligt i Öresund. Det blir upptakten till ett av Nordens mest uppmärksammade mordfall. Se vad som hänt i denna tidslinje.

Förhandsvisning och inbäddningskod: http://bit.ly/2H4jUEa

Tidslinje: Internationella kvinnodagen

Ett konvent i USA år 1848 blev upptakten till den organiserade kvinnorörelsen, som hade rösträtten högt upp på agendan. Sedan följde Storbritannien på 1860-talet, och rörelsen tog ordentlig fart i Europa i början av 1900-talet. Se 8 mars-firandets historia i denna tidslinje.

Förhandsvisning och inbäddningskod: http://bit.ly/2I1m60n

VIDEO

Spaniens kvinnor i nationell strejk

Den internationella kvinnodagen inleddes ljudligt i Spaniens huvudstad, Madrid, där kvinnor vid midnatt samlades för att slå på kastruller. Den högljudda protesten är den första delen i landets första nationella strejk mot bland annat ojämlika löner.

Familj svårt skadad i knivattack i Wien

Fyra människor vårdas för livshotande skador efter en rad knivattacker i Österrikes huvudstad, Wien.

ANNONS

De första offren var en familj där fadern, modern och en vuxen dotter överfölls av en för dem okänd gärningsman.

PRESSKONFERENSER OCH ÖVRIGT

KÖPENHAMN

Rättegång inleds i mål mot den mordmisstänkte Peter Madsen som står åtalad för att ha mördat den svenska journalisten Kim Wall, Byrätten (tingsrätten) rättssal 61, Nytorv 27, kl 9.30.

MALMÖ

Dom mot en man som har åtalats för allmänfarlig ödeläggelse efter en detonation i en polisbil, Malmö tingsrätt, kl 11.

STOCKHOLM

Statsminister Stefan Löfven (S) och Kommunals ordförande Tobias Baudin besöker Hagagården äldreboende i Haninge. Nyhet presenteras i samband med pressträffen ca kl 14, Hagagården, Skomakarevägen 15, kl 13.30.

Konstitutionsutskottet håller utfrågningar med anledning av Transportstyrelsens IT-upphandling med justitieråd Thomas Bull som presenterar utredningen av Transportstyrelsens upphandling av förändrad IT-drift, Skandiasalen, kl 9.

Rättegång i mål mot den terroristmisstänkte Rakhmat Akilov angående händelserna på Drottninggatan den 7 april 2017 (till 9/5). Målsägandeförhör, Stockholms tingsrätt, kl 9.15.

ANNONS

Debatt om förslag (beslut kl 16), riksdagen, kl 12.

Frågestund med utbildningsminister Gustav Fridolin (MP), socialminister Annika Strandhäll (S), civilminister Ardalan Shekarabi (S) och infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) deltar, riksdagen, kl 14.

STATISTIK

Sverige:

SCB: Gymnasieungdomars studieintresse, höstterminen 2017, kl 9.30.

SCB: Konjunkturstatistik över sjuklöner, fjärde kvartalet, kl 9.30.

Skolverket: Statistik för elever i gymnasiet.

Ica-gruppen publicerar försäljningssiffror från föregående månad.

Frågor om utgivningen besvaras av nyhetschef Marianne Ahlenius, telefon 08-692 27 00. Redaktionen nås också via mejl: redaktionen@tt.se.

ANNONS