Dödspatrull slog till mot festivalen

Slutsiffran landade på fem döda och 15 skadade och av de döda var fyra personer del i själva BPM-festivalens arrangörsgrupp. Mexikanska media menar att det bara var en tidsfråga innan en drogrelaterad skjutning skulle inträffa i turistparadiset Playa del Carmen.

ANNONS
|

BPM festival i mexikanska Playa del Carmen avslutades med ett blodbad under natten till måndag. Bland de döda fanns en kanadensare, en italienare och två mexikaner.Dessa var samtliga med iarrangörsgruppen och sköts till döds på dansgolvet. Dessutom blev enamerikansk turist ihjältrampad av folkmassan när kaos utbröt på platsen, till följd av dödsskjutningen, rapporterar den mexikanska tidningen Noticaribe.

LÄS OCKSÅ:Fem döda efter skottlossning på festival

– Det här var inte en skottlossning som inträffade spontant. Den person som gick in på klubben gick direkt motden här personen. Måltavlansvakter försökte hjälpa honom och besvarade elden, sa åklagarenMiguel Angel Pech Cen till Radio Formula.

ANNONS

LÄS OCKSÅ:"De klev över lik för att fly för sina liv"

Mexikansk polis meddelade att tre personer gripits misstänkta för dådet i närheten av klubben, men det är ännu oklart om det rör sig om rätt gärningsmän. Polisens utredning har hittills slagit fast att skjutningen inträffade vid 02:20-tiden under natten mot måndag.

Enligt polisen ska upprinnelsen till händelsen ha varit att någon försökt komma in beväpnad på klubben, men blivit nekad inträde vilket skulle ha orsakat attacken. Tidningen Noticaribe har emellertid pratat med poliskällor som ger en annan version.

Konkurrens om drogkonsumenterna

Dödsskjutningen ska enligt poliser som arbetade på platsen efter dådet ha varit ett försök fråndrogförsäljare från ett annat område att ta över en del av den lukrativa drogmarknaden i turistparadiset Playa del Carmen. Tidningen skriver att den typen av inkräktande löses med skott.

"Inkräktarna" ska ha kommit från en närliggande bar ochville sälja sina varor. Vad som sedan ska ha varit den utlösande faktorn till att skjutningen bröt ut är oklar: hade de tillåtelse att sälja droger där, ville de försöka ta över ett nytt område, eller kom de till festen för att attackera försäljarna där? Det ska ännu vara oklart, men några minuter efter att de kom till festen började skotten vina.

ANNONS

Det finns en del detaljer i det inträffade som väcker frågor såsom varför två av BPM-festivalens utländska vakter var beväpnade och varför majoriteten av de som sköts till döds var del av festivalens arrangörsgrupp. I nuläget tyder det på att det fanns specifika måltavlor. Polisen förnekade vid en presskonferens att man skulle känna till att det pågår drogförsäljning på den aktuella klubben.

– Det är ingen specifik grupp som kontrollerar drogförsäljningen på klubben. Det brukar finnas beväpnade personer där, men så har det alltid varit där, sa en lokal polis, enligt Noticaribe.

Säkerhet i fritt förfall

Den offentliga säkerheten i Playa del Carmen ska enligt tidningen varit i fritt förfall. De beskriver en anarkistisk stämning och total brist på kontroll över nattlivet och gatorna på den lilla strandorten.

BPM-festivalen firade sin 10:e upplaga och enligt Noticaribe har det förekommit såväl konflikter som drogförsäljning tidigare. Det handlar om försäljning av såväl "klassiska" droger, men även av det som kallas för internetdroger i Sverige, alltså nya recept på sinnesförändrande substanser som av någon anledning inte blivit receptbelagda mediciner och som istället säljs i rekreativa syften.

Borgmästare Cristina Torres har sagt att hon inte vill ha fler festivaler som BPM i staden. Hon har även sagt att hon vill att säkerhetssystemen ses över på samtliga uteställen i staden.

ANNONS
ANNONS