Elon Musk, känd för sina företag Tesla och Space X. Arkivbild.
Elon Musk, känd för sina företag Tesla och Space X. Arkivbild.

Teslachefen: Jag fixar elstrulet på 100 dagar

Södra Australien lider av svåra elförsörjningsproblem. Nu lovar entreprenören Elon Musk att han kan lösa dem på några månader – annars blir det gratis.

ANNONS
|

Delstaterna Victoria och South Australia har drabbats av kapacitetsproblem och strömavbrott under det södra halvklotets sommar. Bristerna förklaras delvis av att det förorenande kolkraftverket Hazelwood har stängts, men federala företrädare har också klagat att de nya miljövänligare energislagen är opålitliga, skriver australiska medier och brittiska The Guardian.

Sedan en debatt utbrutit på Twitter frågade den australiske affärsmannen Mike Cannon-Brookes via mikrobloggplattformen om Musks företag Tesla kan få ett nödsystem med energilagring på plats: "Om jag kan säkra pengarna (och politiken), kan du garantera 100 megawatt inom 100 dagar?"

Annars gratis

Musk blev inte svaret skyldig: "Tesla installerar och får igång systemet 100 dagar från kontraktsskrivning, annars är det gratis", twittrade han.

ANNONS

100 MW motsvarar en sjättedel av effekten från all vindkraft som byggdes i Sverige förra året. Tesla erbjuder sig alltså att installera ett batterisystem med den effekten som ska träda in vid svackor i energiproduktionen.

Musks idé tas emot med entusiasm av bland andra senator Sarah Hanson-Young, som på Twitter utropar: "Kom igen, South Australia! Nu gör vi det här!".

I väntan på Model 3

Mike Cannon-Brookes förklarar att reaktionerna fått "min telefon att sprängas", och ber Musk om en veckas betänketid för att se om projektet är realistiskt.

Andra företrädare för Tesla uppger för medier att sedan batteriproduktionen i företagets så kallade gigafabrik i Nevada kom igång vid årsskiftet har man nu möjlighet till dylika satsningar. Gigafabrikens högsta prioritet är att förse den kommande "folk-elbilen" Model 3 med batterier, men bilen ska börja byggas i större serier först framåt hösten i år.

TT

ANNONS