Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Terrorforskaren: "Det är djupt oroande"

För terrorforskaren Magnus Ranstorp råder det ingen tvekan. Syftet med dådet vid Finsbury Park var att skada muslimer. – Jag tycker inte ens att man behöver diskutera det, för mig är det solklart, säger han.

En person dog och minst tio skadades när en skåpbil körde in i en folksamling utanför en moské i Finbury Park i London. Det råder ingen tvekan om att gärningsmannen ämnade att skada muslimer. Det menar Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Förvarshögskolan. 

– Jag tycker inte att ens man behöver diskutera det, för mig är det solklart. Det är djupt oroande, för att det polariserar samhället, säger han.

Kan ha sina förklaringar

Varför gärningsmannen, som enligt The Guardian är hemmahörande i Wales, riktade in sig på moskén i Finsbury Park kan ha sina förklaringar. Enligt Magnus Ranstorp var moskén i Finsbury Park tidigare känd som radikal, men så är inte längre fallet. 

– För drygt tio år sedan rensade man väck de radikala och nu finns de inte där längre. Men för den som ligger bakom detta så spelar det nog ingen roll, de ser nog fortfarande på den som radikal, säger Magnus Ranstorp. 

En maktkamp innebar att de radikala företrädarna fick lämna moskén. I dag finns inte längre de radikala rösterna kvar inom församlingen. 

Muslimer allt mer utsatta

Samtidigt konstaterar Ranstorp att muslimer blivit allt mer utsatta under de senaste åren. Inte minst på grund av att de flesta terrordåd i landet haft en islamistisk koppling. 

– Vi vet att muslimer utsätts för hatattacker, det handlar om både högerextremistiska och sekteristiska attacker. Muslimer behöver förstärkt skydd för både trossamfund och moskéer, säger Magnus Ranstorp. 

Framför allt påpekar han att högerextrema grupper utgjort ett allt större hot under den senaste tiden. 

– Dels har vi hatbrott mot muslimer och dels har vi nazistattacker som de i Göteborg, det pekar på en eskalering av dessa krafter. Nu är det särskilt viktigt att myndigheter följer detta och inte låter det utvecklas och cementera sig, säger Magnus Ranstorp.

Kan provocera kedjereaktion

Den största oron är att måndagens händelse ska provocera fram en kedjereaktion av attacker, från både islamister och högerextrema. 

– Det kan lätt späda på en spiral av våld och motvåld. Det är viktigt att myndigheterna slår ner mot det här.

Hur ska man göra det? 

– Man ska vara tydliga med sin kommunikation inom ramarna för rättsäkerheten. Om det begås brott så ska man slå ner mot det och det ska vara speciellt fokus på de här miljöerna. 

Mest läst