Temer: Att avgå är att erkänna

Det säger Brasiliens president Michel Temer, alltmer indragen i en växande korruptionsstorm.

ANNONS
|

- Om jag avgår vore det ett erkännande av skuld, fortsätter Temer i en intervju med tidningen Folha de São Paulo.

Men Temers dagar i toppen kan vara räknade. I söndags var det sagt att koalitionspartnern till hans PMDB, socialdemokratiska PSDB, skulle mötas för att diskutera huruvida partiet skulle dra sig ur regeringen och därmed utlösa en regeringskris.

ANNONS

Det mötet ställdes dock in utan förklaring. I stället träffade Temer ministrar och andra parlamentariker i sitt residens, enligt en talesperson.

Men tidigare planer att hålla en middag fick ställas in på grund av för få deltagare, rapporterar Folha de São Paulo, något som tyder på att Temer inte lyckats återfå förtroendet.

Trots de växande kraven på hans avgång, eller att han liksom föregångaren Dilma Rousseff ska ställas inför riksrätt, argumenterar Temer för att han behövs för att genomföra ekonomiska reformer som ska lyfta landet ur ekonomisk kris.

Presidenten har bett Högsta domstolen att släppa korruptionsutredningen av honom eftersom huvudbevisen – en hemlig inspelning där Temer påstås uppmuntra till mutor – enligt presidenten har manipulerats. HD ska ta upp frågan under onsdagen.

- Han har köpt sig lite tid, säger professor Gesner Oliveira vid Fundação Getúlio Vargas i Rio de Janeiro.

Samtidigt är Brasiliens befolkning skandaltrött efter flera års politisk dramatik. I helgen dök det upp färre människor än väntat vid landsomfattande demonstrationer som vänstern uppmanat till.

TT-AFP

ANNONS

Fakta: President sedan i fjol

Den konservative politikern Michel Temer, 76 år, har styrt Brasilien sedan i maj förra året, då dåvarande presidenten Dilma Rousseff stängdes av i väntan på senatens slutgiltiga avgörande. När Dilma Rousseff slutligen avsattes i höstas tillträdde han automatiskt presidentposten.

Michel Temer var Dilma Rousseffs vicepresident och hade en nyckelroll i processen med att ställa henne inför riksrätt. Innan dess betraktades han som en diskret politiker som höll sig borta från rampljuset. En av hans största bedrifter har varit att hjälpa sitt parti PMDB att bilda koalitioner med varje president de senaste två decennierna.

Sedan han tillträdde presidentposten har Michel Temer försökt styra landet åt höger, med en rad marknadsinriktade reformer. Han har samtidigt blivit allt hårdare ansatt av korruptionsanklagelser, som riktats mot både honom och medlemmar av hans regering. Sedan Högsta domstolen godkänt en korruptionsutredning mot presidenten har kraven på avgång och riksrätt tilltagit i styrka.

Om Temer avgår eller avsätts ska kongressen utse en ersättare som ska sitta fram till nästa presidentval som ska hållas i slutet av nästa år.

ANNONS