USA:s president Donald Trump säger till journalister vid Andrews Air Force Base att "det verkligen ser ut som att den saudiske journalisten Jamal Khashoggi är död".
USA:s president Donald Trump säger till journalister vid Andrews Air Force Base att "det verkligen ser ut som att den saudiske journalisten Jamal Khashoggi är död".

Trump tror att Khashoggi är död

USA:s president Donald Trump tycks nu övertygad om att den saudiske journalisten Jamal Khashoggi är död – och varnar för att "konsekvenserna kan bli mycket allvarliga". Enligt nya källuppgifter letar turkiska utredare efter kvarlevor i en skog utanför Istanbul.

ANNONS
|

- Det är dåliga, dåliga grejer, sade Trump till journalister på flygbasen Andrews Air Force Base, efter att han konstaterat att det "verkligen ser ut som att den saudiske journalisten är död".

- Det är mycket sorgligt, fortsatte han.

ANNONS

Några timmar tidigare hade Trump överlagt med sin utrikesminister Mike Pompeo som återvänt till WashingtonDC efter blixtvisiter i Saudiarabien och Turkiet. Presidenten har hittills förhållit sig avvaktande till uppgifterna, medan ett idogt diplomatiskt arbete pågått.

Följde efter bilar

Enligt nya, obekräftade uppgifter från Turkiet söker myndigheterna där igenom en skog utanför Istanbul i jakten på kvarlevor efter Jamal Khashoggi. Den 2 oktober, dagen då journalisten försvann, följde utredare efter bilar som lämnade det saudiska konsulatet, uppger myndighetskällor för Reuters.

Det ledde dem till skogen, som ligger nära kuststaden Yalova.

Under onsdagen undersökte turkisk polis och rättsmedicinska tekniker den saudiske generalkonsulns bostad i Istanbul under nio timmar, för att sedan återvända till konsulatet. Där fick man enligt källuppgifterna med sig "många" spår som kommer att dna-testas.

Den regeringsvänliga tidningen Yeni Safak uppger att man har tagit del av ljudinspelningar där det kan höras hur Khashoggi förhörs under tortyr, får sina fingrar avklippta – för att sedan halshuggas.

På en av ljudupptagningarna ska generalkonsuln Mohammad al-Otaibi höras be förhörspersonerna att genomföra tortyren någon annanstans. "Om du vill leva när du kommer tillbaka till Saudiarabien, så var tyst!" hörs en annan röst säga, enligt Yeni Safaks hittills obekräftade uppgifter.

"Fullständig förståelse"

USA:s finansminister Steve Mnuchin gör som många andra finansaktörer och avstår från att resa till en investeringskonferens i Saudiarabien nästa vecka.

ANNONS

Utrikesminister Mike Pompeo sade efter sin resa att Saudiarabien bör få några dagar på sig att lägga fram en förklaring till Jamal Khashoggis försvinnande.

- Jag har nu på morgonen sagt till president Trump att vi bör ge dem några dagar till... Så att även vi får en fullständig förståelse för vad som faktiskt hänt, sade han vid en kort pressträff.

Enligt Pompeo har Turkiets president Recep Tayyip Erdogan lovat att lämna över det befintliga utredningsmaterialet till Saudiarabien – och Saudiarabien har lovat att genomföra en utförlig utredning.

Utrikesministern fick då en fråga varför man ska lita på att den saudiska regimen gör en ärlig utredning.

- Det har gjorts ett personligt åtagande till mig, och även till presidenten, säger Pompeo.

Skrev om pressfrihet

Kort innan den saudiske journalisten Jamal Khashoggis klev in på det saudiska konsulatet i Istanbul och försvann, den 2 oktober, hade han färdigställt en artikel om vikten av pressfrihet i Mellanöstern.

ANNONS

"Arabvärlden behöver en modern variant av gamla tiders transnationella medier", skrev Khashoggi i artikeln , som hans översättare lämnade in till Washington Post dagen efter att han rapporterades försvunnen.

Den saudiske dissidenten har i tidigare artiklar vid flera tillfällen kritiserat sitt hemlands mäktige kronprins Mohammed bin Salman.

Enligt de kontinuerliga läckorna från turkiska myndigheter finns det bevis för att Khashoggi mördats och styckats av en grupp saudier som anlände till Istanbul samma dag som försvinnandet och som lämnade landet kort därpå.

TT-Reuters-AFP

Bakgrund: Khashoggi kritiserade Saudiarabien

Jamal Khashoggi flydde Saudiarabien i september 2017, några månader efter att prins Mohammed bin Salman utsetts till tronarvinge. Tiotals dissidenter hade då gripits, däribland intellektuella och muslimska predikanter, trots kronprinsens löften om att öppna landet mot omvärlden.

Khashoggi hade tidigare skrivit för den panarabiska dagstidningen al-Hayat, som ägs av den saudiske prinsen Khaled bin Sultan Al Saud, men som enligt egen utsago blivit förbjuden sedan den försvarat Muslimska brödraskapet. Regeringen i Riyad anser att organisationen är en terrorgrupp.

Khashoggi, som sedan i fjol levt i exil i USA, har även kritiserat Saudiarabiens inblandning i kriget i Jemen. Khashoggi har också beskrivit den rädslans kultur han anser råder i Saudiarabien efter massgripanden av människorättsaktivister och dissidenter. Men han verkar inte ha varit orolig inför sitt rutinartade besök vid den saudiska beskickningen i Istanbul i tisdags i förra veckan. Inte skulle saudierna våga sig på något inom Turkiets gränser, lugnade han sin fästmö. Men han kom inte tillbaka.

Källa: AFP

ANNONS