Tårar och applåder för Bryssels döda

I stillhet och värdighet minns Bryssel terroristernas offer – exakt ett år efter attentaten mot stadens flygplats och tunnelbana.

ANNONS
|

Ett efter ett lästes namnen på de dödade upp i en första ceremoni på Zaventem-flygplatsen tidigt på onsdagsmorgonen. Klockan 07.58 – ett år efter att den första självmordsbombaren utlöste sin förödande explosion – hölls en första tyst minut.

Bland de närvarande fanns kung Philippe, drottning Mathilde och anhöriga till de 16 som dödades av IS-terroristerna i avgångshallen.

En dryg timme senare upprepades proceduren på tunnelbanestationen Maelbeek, där ytterligare 16 personer dödades den 22 mars 2016.

I kollektivtrafiken hölls i stället en allmän "högljudd minut" där resenärer och anställda hedrade offren med applåder.

ANNONS

Monument och marscher

Hela onsdagen i Bryssel präglas av terrorn. På flera platser avtäcktes minnesmonument och på eftermiddagen hölls en marsch genom staden för att på samma gång hedra de döda och uttrycka hopp inför framtiden.

Kung Philippe vände sig särskilt till de anhöriga när han talade vid en högtidlig ceremoni vid Schumann-rondellen i centrala Bryssel.

- Ingen kan förstå vad ni har genomlevt. Ni har visat mod och en fantastisk vilja till att återskapa. Det är ett exempel för oss andra, sade kungen.

Belgisk stolthet

Belgien har tärts hårt av dåden och myndigheterna har kritiserats för såväl sitt förebyggande polisarbete som sitt sätt att efteråt hjälpa de överlevande att gå vidare. Ändå märks också en tydlig stolthet över att landet och invånarna inte låtit sig styras av hat och förbittring.

"Vi lever, vi bygger upp våra liv igen, vi är solidariska och om vi fortfarande gråter så gör vi det tillsammans med män och kvinnor av alla olika ursprung. Sedan ett år tillbaka har vi aldrig låtit oss styras av hat", skriver Michel och Brigitte Visart, vars dotter Lauriane dödades i tunnelbanan i fjol, i ett öppet brev i tidningen Le Soir till terroristerna.

ANNONS

Två av de 32 döda i attentaten var svenskor. Över 300 personer skadades.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Terrorn i Bryssel

Klockan 07.58 den 22 mars 2016 utlöste självmordsbombare två explosioner på Bryssel-flygplatsen Zaventem. En dryg timme senare, klockan 09.11 sprängde sig ytterligare en, i en tunnelbanevagn vid stationen Maelbeek i centrala Bryssel.

Totalt dödades 32 personer, utöver de tre gärningsmännen. Över 300 skadades. Ytterligare två tilltänkta gärningsmän – däribland en svensk medborgare – avbröt sitt deltagande och försökte gömma sig, men kunde gripas drygt två veckor senare.

Gärningsmännen tillhörde terrorrörelsen IS, med nära kopplingar till förövarna av de blodiga attackerna i Paris den 13 november 2015. En rättegång mot de gripna och andra inblandade i Belgien väntas komma igång tidigast först nästa år, då man först vill invänta en rättegång kring dåden i Paris.

ANNONS