President Donald Trump, bredvid USA:s FN-ambassadör Nikki Haley, under lunchen med säkerhetsrådets FN-ambassadörer, bland dem Olof Skoog.
President Donald Trump, bredvid USA:s FN-ambassadör Nikki Haley, under lunchen med säkerhetsrådets FN-ambassadörer, bland dem Olof Skoog.

Sveriges FN-ambassadör på Trump-lunch

ANNONS
|

- Det var en interaktiv dialog mellan oss FN-ambassadörer i säkerhetsrådet och presidenten där han tålmodigt lyssnade på var och en av oss och kommenterade våra reflektioner. Många av oss uttryckte en förhoppning om att USA ska fortsätta stödja FN, säger Skoog på telefon till TT.

Det viktigaste budskapet från svensk sida var att det inte finns någon motsättning mellan att sätta sitt land först och bidra till ett starkt och välfungerande internationellt samarbete, säger han.

ANNONS

- Det tyckte jag gick hem ganska bra. Och att den investering som USA gör i FN ändå är ganska liten, där man får ut mycket i andra änden. Det höll Trump med om. Han sade att det "är peanuts". Han sade också att FN har stark potential men att man delvis har underpresterat.

"Positiv signal"

Skoog är, i och med arbetslunchen i State Dining Room, en av de första svenska representanterna att möta Trump. Allra först var han dock inte. Före påsk träffade Sveriges USA-ambassadör Björn Lyrvall presidenten vid en tillställning i Florida, enligt utrikesdepartementet.

Det var USA:s FN-ambassadör Nikki Haley som bjudit in till Vita huset, eftersom USA just nu håller i ordförandeklubban i säkerhetsrådet. Under dagen förde Skoog och FN-kollegorna också mer detaljerade samtal med bland andra Trumps nationelle säkerhetsrådgivare H R McMaster och flera kongressledamöter.

- Det är en väldigt positiv signal som Washington och Trump sänder att han bjuder in FN:s säkerhetsråd till en lunch i Vita huset. Det visar att man inte alls är ointresserat av vad som händer inom FN, säger Skoog.

ANNONS

Skärpta sanktioner

Inför mötet med säkerhetsrådet sade Trump att rådet måste vara redo att skärpa sanktionerna mot Nordkorea.

- Status quo i Nordkorea är oacceptabelt och rådet måste vara berett att införa nya och kraftigare sanktioner mot Nordkoreas nukleära och ballistiska program, sade presidenten.

Han kallade det "en stor besvikelse" att rådet inte lyckades agera när det gäller kemvapenattacken i Syrien nyligen.

Sverige valdes i fjol in i säkerhetsrådet för 2017–2018 och rivstartade med att vara ordförande redan i januari.

TT

Fakta: Det här vill Sverige i säkerhetsrådet

I fjol valde FN:s generalförsamling in Sverige som icke-permanent medlem i FN:s säkerhetsråd 2017–2018. Rådet har till uppgift att upprätthålla internationell fred och säkerhet.

Som rådsmedlem ska Sverige vara "ansvarsfull, professionell, trovärdig, dialoginriktad och öppen" för att kunna hantera frågor på dagordningen såväl som akuta kriser.

Sverige har uttryckt förhoppningar om att få till en nystart när det gäller FN:s hantering av fred och säkerhet och relationen mellan säkerhetsrådet och generalsekreteraren.

Man hoppas även bidra till att förändra arbetsmetoderna i säkerhetsrådet till mer resultatorienterade, inkluderande och transparanta. Vill se en begränsning av de fem permanenta medlemmarnas vetorätt. Vidare vill Sverige sätta fokus på konfliktförebyggande insatser och kvinnors roll i freds- och säkerhetsprocesser. Nya säkerhetsutmaningar som klimathot, migration och naturkatastrofer nämns också som blågula fokusområden.

Källa: Utrikesdepartementet

ANNONS