USA:s försvarsminister Jim Mattis och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg under torsdagens Nato-möte i Bryssel.
USA:s försvarsminister Jim Mattis och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg under torsdagens Nato-möte i Bryssel.

Sverige kan utbilda afghanska specialstyrkor

Natos utökning i Afghanistan kan leda till en ändrad svensk insats i landet. Samtidigt gör sig Sverige redo för fullt deltagande i EU:s nya militära samarbete.

ANNONS
|

Nato går från 13000 till 16000 personer på plats i det krigshärjade Afghanistan.

- Vi kommer att stanna i Afghanistan så länge vi bedömer det som nödvändigt, säger generalsekreterare Jens Stoltenberg vid torsdagens Nato-försvarsministermöte i Bryssel.

Utökningen ska visserligen inte leda till en återgång till rena stridsinsatser, men är ändå ett tydligt tecken på att Nato ser det som nödvändigt att fylla på den utbildningsinsats som nu pågår.

ANNONS

Enligt Stoltenberg har löften om att skicka ut fler hittills kommit från 28 av de 39 länder som ingår i den Nato-ledda Afghanistan-insatsen RSM.

Utbildar specialstyrkor?

Sverige – som också ingår – har för sin del utlovat förändring, snarare än förstärkning.

- Det jag har meddelat är att vi tittar på möjligheterna i att förändra innehållet i vårt bidrag, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) på plats i Bryssel.

- Vi har vår nivå på 30 soldater just nu och det vi tittar på är att förvandla en del av detta bidrag till (utbildning av) specialstyrkeinsatser. Sedan har vi också till 2024 ett långsiktigt biståndsåtagande som handlar om en miljard USA-dollar, säger Hultqvist.

Det konkreta förslaget från regeringen kommer att läggas fram i december.

Klartecken för Pesco

Försvarsministern återvänder till Bryssel redan på måndag för att tillsammans med utrikesminister Margot Wallström skriva under på skapandet av EU:s nya militärsamarbete, Pesco.

ANNONS

- Det är ju någonting som ger utvecklingsmöjligheter då olika länder kan samarbeta i olika materialprojekt och andra typer av projekt, säger Hultqvist.

Regeringsbeslut om klartecken togs på torsdagen. Sverige tvekade länge, men har gett tummen upp sedan det betonats att Pesco ska ses som ett samarbete, snarare än som en ny sorts organisation.

- Vi har ju fått med att mellanstatligheten betonas väldigt tydligt och att det ska vara medlemsstatsdrivet – och det tycker jag är väldigt viktigt, säger Hultqvist.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Nato i Afghanistan

Nato hade som mest över 150000 soldater i Afghanistan, som en följd av att USA och dess allierade inlett en militärinsats mot landets dåvarande talibanregering efter 11 september-dåden 2001.

Den Nato-ledda militära Isaf-styrkan omvandlades dock 2014 till något som nu kallas RSM (Resolute Support Mission) och som bidrar med utbildning, rådgivning och stöd till de inhemska afghanska styrkorna. RSM består av cirka 13000 personer, men ska nu utökas till 16000.

Sverige har för närvarande 26 personer på plats som rådgivare inom RSM, främst på flygbasen Camp Marmal utanför Mazar-i-Sharif, men även i huvudstaden Kabul.

ANNONS