Svensken utlöste terrorlarm i Barcelona efter vild festnatt - åtalas

En 32-årig svensk utlöste i februari ett terrorlarm i Barcelona. Mannen hade stulit en lastbil fullastad med gasflaskor och gett sig ut på en vansinnesfärd genom centrala Barcelona. Färden slutade inte förrän polisen öppnade eld mot lastbilen. Innan vansinneskörningen hade 32-åringen haft en vild festnatt och spenderat nästan 190 000 kronor på sprit, knark och prostituerade. Nu åtalas den svenske mannen för flera brott i Spanien.

ANNONS
|

Det var i mitten av februari som den 32-årige svensken gick bärsärkargång efter en vild festnatt i Barcelona. Efter att ha spenderat nästan 190 000 kronor på sprit, knark och prostituerade ska han ha stulit en lastbil lastad med gasflaskor och gett sig av på en vansinnesfärd genom Barcelona.

– Vi har att göra med en person vars festkväll påverkat hanns sinne och han ville köra vilket fordon han än kunde få sina händer på vid tillfället, sa den katalanska inrikesministern Jordi Jane vid tillfället.

Efter den vilda festnatten försökte 32-åringen få tag på en motorcykel. Han fick istället tag på en lastbil lastad med gasflaskor och som han enkelt körde iväg med eftersom nycklarna satt kvar i fordonet.

ANNONS

Körde i centrala Barcelona – slutade med skottlossning

32-åringen tog sig in i centrala Barcelona med den fullastade lastbilen och påbörjade sin tre kilometer långa vansinnesfärd. Han körde in på motorleden Ronda Litoral men stoppades av polis i närheten av stadens zoo.

Där öppnade polisen eld mot lastbilen och 32-åringen, minst sju skott avlossades fram tills man fick stopp på lastbilen. Enligt vittnen ska svensken ha skrattat "som en galning" under tiden han jagades av polis, skriver engelska Daily Mail.

Under vansinnesfärden ska lastbilen ha tappat ett 50-tal glasflaskor innehållandes butangas. Mannen ska även ha rammat flera bilar och nästan kört över flera fotgängare.

Greps och lades in på psyket

När polisen väl hade fått stopp på lastbilen kunde den märkbart påverkade 32-åringen gripas. Han lades omedelbart in på en psykiatrisk avdelning på sjukhuset del Mar i Barcelona och hölls i en isoleringscell på avdelningen i väntan på utredning. 32-åringen fick tillbringa 48 timmar på den psykiatriska avdelningen och fördes sedan till häktet i Barcelona.

Åtalas för flera brott

Efter tiden på den psykiatriska avdelningen ställdes mannen inför en spansk domare och han åtalas nu misstänkt för flera brott, skriver spanska El Periodico.

Nu sitter 32-åringen på häktet i Barcelona och där kommer han att hållas i väntan på rättegång, utan möjlighet att bli fri mot borgen. Svensken misstänks för flera fall av mordförsök, vårdslös körning samt våld eller hot mot tjänsteman.

ANNONS

32-åringen ska för 10 år sedan ha dömts till tre års fängelse för misshandel, då i Sverige.

ANNONS