Bild: Privat
Bild: Privat

Svenske David i Israel: Alla är på helspänn

David Metzler bor fem minuter från platsen där en person körde en lastbil in i en folksamling i Jerusalem. Polisen har sagt att de misstänker att det rör sig om en terrorattack. – Vi har haft rätt många attacker i staden men alla blir på helspänn varje gång det händer, säger han.

ANNONS
|

Egenföretagaren David Metzler kommer från Stockholm men har bott i Jerusalemsedan 2001. Hanhar själv inte sett något utan fickveta att det skett en misstänkt attack via de israeliska medierna.

– Vanligtvis är första reaktionen: var? Var har detta hänt nånstans. Sedan går man snabbt igenom i huvudet vilka man känner som bor och jobbar där. Efter att ha försäkrat sig om att alla i familjen och den inrevänskapskretsen mår bra återstår det bara att vänta. Man brukar inte veta vilka som kan ha drabbats på flera timmar, säger han.

Imorse agerade han dock inte lika lugnt. Ungefär samtidigt som den misstänkta lastbilsattacken skedde, rapporterade medier om en stor trafikolycka i hans bostadsområde.

ANNONS

– Det fanns en massa ambulanser och poliser här i området. Det skedde sammanblandning och många trodde att själva attacken var här. Då fick jag panik och åkte direkt till min sons skola för att se att allt var bra. Vilket det var. Men det illustrerar vilken surrealistisk verklighet vi lever i, säger han.

"Kan inte leva i ständig rädsla"

David Metzler säger att det har varit lugnt i Jerusalem i några månader, vilket har gjort att folk har andats ut något. Han betonar att man fortfarande inte säkert vad som ligger bakom händelsen men säger händelsen bidrar till att skapa en känsla av otrygghet.

– Nu blir alla på helspänn igen. Men om jag känner jerusalemborna rätt kommer inte detta stoppa dem. De som åkte bussen till jobbet kommer sätta sig på bussen hem igenom. De allra flesta som har tänkt att ta en promenad, kommer göra det också. Vi hade planer på att gå ut ikväll och det kommer vi att göra ändå. Man kan inte leva i ständig rädsla.

Har du funderat på att flytta hem till Sverige?

– Nej, man vänjer sig vid denna bisarra verklighet på något sätt. Samtidigt vill jag uppleva att det blir bättre. Det måste det bli. Kanske inte imorgon, men en dag måste detta våld ta slut.

ANNONS
ANNONS