Svensk UD-tjänsteman gisslan i Mali

ANNONS
|

En svensk UD-tjänsteman befann sig på hotellet, men klarade sig oskadd.

–Personen är välbehållen och mår efter omständigheterna bra, säger Catharina Österman vid UD:s presstjänst till TT.

På Twitter tog sent under fredagen en islamistisk extremistgrupp, Al-Mourabitoun, med kopplingar till al-Qaida, på sig dådet. Sant eller inte, är oklart. Men gruppen är baserad i norra Mali och sägs ligga bakom flera attacker, bland annat mot en bar i Bamako i mars i år då fem människor dog.

Al-Mourabitoun leds av Mokhtar Belmokhtar. Enligt USA ska han ha dödats i en amerikansk attack i juni, men det är alltjämt osäkert, skriver The Guardian.

ANNONS

Dramat fick en blodig upplösning under fredag eftermiddag:

Strax före klockan 17 skrev hotellkedjan i ett meddelande på sin hemsida:

"Enligt vår senaste information är 124 gäster och 13 anställda fortfarande i byggnaden."

Gärningsmännen hade på förmiddagen kommit med bil och rusat in på hotellet. Enligt vittnen sköt och skrek de "Gud är större" på arabiska.

Ett ögonvittne säger till Reuters att han hörde angriparna prata engelska med varandra, i ett land där annars franskan dominerar stort utöver de lokala språken.

–Jag hörde dem säga på engelska: "Laddade du den?", säger den guineanska sångaren Sékouba Bambino Diabaté, som fritogs i operationen.

Sent på eftermiddagen, flera timmar senare, hade de barrikaderat sig på sjunde våningen, när Malis specialstyrkor avancerade våning för våning, för att försöka få ett slut på dramat och frita gisslan.

Enligt uppgift ska såväl amerikanska som franska specialtrupper ha funnits på plats i Bamako för vid behov hjälpa till.

Det slutade dock blodigt. Strax efter klockan 17 uppgav Reuters att personal från FN:s fredsbevarande styrka Minusma räknade till 27 kroppar vid hotellet. Men siffran var inte definitiv och befarades stiga ytterligare.

Regeringsrådgivaren Amadou Sangho sa till den franska tv-kanalen BFMTV att resten av gisslan är befriad och i trygghet.

ANNONS

Svenska Katarina Höije, en frilansjournalist som har arbetat för GP, var inte i hotellet under attacken men befann sig i lobbyn när människor kom ut under ett stort säkerhetspådrag. Hon talade med vittnen som berättade att angriparna öppnat eld i lobbyn innan de tog sig upp i huset.

Många hotellgäster satt fast inne på sina rum, eller balkonger under en lång och spänd väntan.

- Ingen vet om det finns angripare kvar i hotellet, sa Katarina Hölje

Malis säkerhetsminister Salif Traore uppgav på en presskonferens att säkerhetsstyrkorna höll på att spåra upp angriparna på hotellet.

Det var oklart hur många de var. Det fanns uppgifter om att det var upp till tio personer.

Nyhetsbyrån AFP refererade till en militärkälla som sa att två av angriparna dödats.

Sex amerikaner fanns bland de fritagna. Tolv anställda vid Air France bodde på hotellet. Bland gisslan fanns, enligt nyhetsrapporteringen, människor av olika nationaliteter som turkar, kineser, indier och algerier med flera.

Största ägare i bolaget som äger hotellkedjan är den amerikanska hotellkoncernen Carlson. Fler svenska banker och Fjärde AP-fonden är också ägare. Hotellkedjan hette tidigare SAS Radisson.

ANNONS