Svensk terror-video: Vi ska slakta människor

En propagandafilm har börjat få spridning i ny utformning i sociala medier.

ANNONS
|

I filmen, där flera svensktalande män syns, uppmanas bröder i Sverige att ansluta och man kan se hur de förbereder sig för strid och ordnar med sina vapen.

De tre männen som syns i videon pratar göteborska, och har tidigare figurerat i liknande rekryteringsfilmer.

– Vi ska döda människor. Slakta människor! Allahu akbar, säger en person som syns på filmen.

De andra personerna i filmen skrattar och instämmer.

– Ni som är hemma i Sverige, skäms på er.

"Definitivt IS"

Är det IS det handlar om?

- Ja, definitivt, sägerMagnus Ranstorp, forskare i terrorism vid Försvarshögskolan.

Han har tagit del av filmen och är säker på dess ursprung.

ANNONS

– Det är en gammal video som cirkulerar, den är inte sanktionerad av IS utan hemmasnickrad, säger Magnus Ranstorp.

Avrättar människor i videos

Terrororganisationen IS har i flera propagandavideos kallblodigt avrättat människor med brutala metoder. Särskilt uppmärksammade dåd är då de skär halsen av flera människor i videoupptagningar.

De har även tagit på sig några av de uppmärksammade terroristattackerna som drabbat bland annat Paris och Bryssel, som tillsammans krävde hundratals offer. Under senaste tiden har terroristorganisationen lidit svåra förluster i Syrien och Irak, där de uppskattas ha förlorat 25000 kvadratkilometer av territoriet som en gång utgjorde det självutropade "kalifatet".

Påverka rekrytering

Enligt Ranstorp cirkulerar nu videon igen för att användas som rekryteringsmaterial.Filmen har över 14000 nya visningar sedan i går kväll.

– Ja, videon cirkulerar nu som ett sätt att påverka rekrytering från Sverige, säger han.

Även om materialet i filmen är gammalt, är själva filmen ny. Den är producerad som en trailer för en kommande film som ska hylla de svenskar som stridit för IS.

”En film om svenskar som valde att offra allt för Umman” står det under en sekvens i filmen.

Umma är det arabiska ordet för de troendes islamiska församling, en församling som profeten Muhammed började bygga i Media år 622. Idag används ordet också för att beskriva en världsvid muslimsk gemenskap.

ANNONS

Bakgrund: Islamiska staten

Jordaniern Abu Musab al-Zarqawi ses som IS "andlige ledare". 2002 grundade han grupperingen Tawhid al-Jihad i Irak som ett år efter den USA-ledda invasionen av Irak svor trohet till Usama bin Laden och bildade al-Qaida i Irak.

Efter al-Zarqawis död 2006 bildade al-Qaida i Irak en paraplyorganisation, Islamiska staten i Irak (ISI).

När Abu Bakr al-Baghdadi tog över ledarskapet 2010 byggde han upp organisationen, som försvagats av motståndet i Irak. 2013 gav sig gruppen också in i det syriska inbördeskriget.

I april samma år meddelade al-Baghdadi att hans styrkor i Irak och Syrien skulle gå samman under namnet "Islamiska staten i Irak och Levanten" (Isil).

Sommaren 2014 gav sig så rörelsen till känna för en bredare omvärld. Efter att i början av året ha tagit den syriska staden al-Raqqa och irakiska al-Falluja och Ramadi erövrade gruppen i ett blixtanfall Iraks andra största stad, Mosul.

Nu kontrollerar jihadisterna ett betydande territorium i de båda länderna. al-Baghdadi har utropat ett "kalifat", alltså en stat enligt IS extremt stränga tolkning av islamisk lag, och kallar sedan dess sin organisation för kort och gott Islamiska staten.

Källa: TT

ANNONS