Utrikesminister Margot Wallström. Arkivbild.
Utrikesminister Margot Wallström. Arkivbild.

Svensk-polsk stödtripp till Tbilisi

Sverige och Polen markerar tillsammans sitt stöd för Georgien inför nästa veckas toppmöte med EU:s så kallade Östliga partnerskap.

ANNONS
|

Utrikesminister Margot Wallström (S) är i Tbilisi tillsammans med polske kollegan Witold Waszczykowski för en snabbvisit hos bland andra premiärminister Giorgi Kvirikasjvili.

- Jag tycker det är viktigt att ge stöd till de här länderna och säga att vi fortsätter att driva på för reformer, för att de ska behålla kontakten med EU och att det ska finnas på EU:s dagordning, sade Wallström i samband med EU:s utrikesministermöte i Bryssel på måndagen.

ANNONS

I polskt plan

Därifrån liftade hon till Georgien med sin polske kollega – en tydlig markering om att Sverige och Polen fortsätter att vara de drivande i kontakterna med de sex forna sovjetrepublikerna Armenien, Azerbajdzjan, Georgien, Moldavien, Ukraina och Vitryssland.

Östliga partnerskapet skapades på svenskt-polskt initiativ 2009 för att stärka det politiska och ekonomiska samarbetet med regionen. Samtidigt spretar det rejält i relationerna. Med Ukraina, Georgien och Moldavien har långtgående samarbets- och handelsavtal skrivits – även om sistnämnda land nu återigen tycks fundera på att hellre satsa på nära kontakter med Ryssland.

Azerbajdzjan och Vitryssland visar i sin tur upp en tämligen svag demokratisk utveckling, med auktoritära presidenter vid makten.

Toppmöte väntar

Nästa vecka väntar ännu ett toppmöte mellan EU:s stats- och regeringschefer och de sex ländernas ledare.

- Det här är viktigt för det handlar också om vår egen säkerhet och utveckling. Om det går bra för det här länderna så kommer det också att gå bättre för oss, säger Margot Wallström.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: EU:s östliga partnerskap

EU:s östliga partnerskap startades på initiativ av Sverige och Polen och omfattar de forna Sovjetrepublikerna Ukraina, Vitryssland, Moldavien, Georgien, Armenien och Azerbajdzjan.

Vartannat år möts respektive ledare i toppmöten på stats- och regeringschefsnivå. Efter möten i Prag 2009, Warszawa 2011, Vilnius 2013 och Riga 2015 hålls årets möte i Bryssel den 24 november.

ANNONS