Stridande från lokala motståndsgrupper bär en kollega som sårats i strid med Huthirebellerna staden Taiz i mars i år. Arkivbild
Stridande från lokala motståndsgrupper bär en kollega som sårats i strid med Huthirebellerna staden Taiz i mars i år. Arkivbild

Svagt hopp till fredssamtal i Jemen

Vapenvilan i Jemen kantas av fortsatta strider och dödsoffer. Den är tänkt att vara upptakten till nästa veckas fredssamtal – men förhoppningarna på fredssamtalen är inte stora hos landets krigströtta befolkning. Huthirebeller slåss med styrkor lojala m

ANNONS
|

Huthirebeller slåss med styrkor lojala med den saudi-stödda president Abd Rabbu Mansur Hadi, enligt tjänstemän. En självmordsbombare har tagit flera människors liv, detta bara under de första två dygnen sedan vapenvilan inleddes, rapporterar AFP.

Det finns ändå två saker som är positiva inför nästa veckas fredssamtal, och som skiljer sig från tidigare, misslyckade fredssamtal, anser den jemenitiska bloggaren och journalisten Afrah Nasser. Nu ska samtalen hållas i Kuwait, som ingår i den saudiska alliansen som krigar i Jemen. Att Huthirebellerna går med på det visar att de är inställda på kompromiss. De stora kostnaderna för kriget, både för saudierna, som redan drabbas ekonomiskt av ett lågt oljepris, och för Huthirebellerna som ser sina vapenförråd sina, kan också öka viljan att få ett slut på kriget.

ANNONS

Samtidigt märker Afrah Nasser hur extremt krigströtta människor i Jemen är, och hur svårt det är för dem att hoppas på fred:

- Folk har inte förtroende för någon politiker. Det här året av krig har orsakat sådana psykiska skador hos människor, jag kan se och höra det i rösterna hos mina familjemedlemmar och vänner, säger hon.

Belkis Wille, Jemenanalytiker hos Human Rights Watch, har inga förväntningar på att vapenvilan ska stabiliseras – fredssamtalen, framförhandlade med stöd av FN, som är planerade att starta på måndag inkluderar bara två parter i kriget – den saudiledda koalitionen och de shiitiska Huthirebellerna.

- På marken i Jemen finns det många olika grupper som slåss. De som slåss med Huthirebellerna och de som slåss mot dem. Och ingen av de här grupperna ska vara med vid bordet under samtalen i Kuwait. Så själva idén att de skulle känna sig bundna av en vapenvila kopplad till de här förhandlingarna var redan från början väldigt långsökt, säger Belkis Wille, Human Rights Watch´s Jemen-analytiker, nyss hemkommen därifrån.

Bland de här grupperna, som inte anser sig bundna av vapenvilan, finns al-Qaida och nu i allt större omfattning även IS och salafistiska grupper, som går in för att bekämpa Huthirebellerna, berättar hon.

- Människor i Jemen, inklusive mig själv som var där till förra veckan, har inte något skäl att tro att vapenvilan som är kopplad till de här fredssamtalen kommer att vara effektiv över huvudtaget när det gäller att stoppa striderna på marken.

FN:s sändebud i Jemen, Ismail Ould Cheikh Ahmed, kallar vapenvilan "ett första steg på Jemens återgång till fred", och tonen från FN var positiv:

- Uppehållet i striderna ser ut att hålla på det stora hela, sade FN-talespersonen Stephane Dujarric, men noterade samtidigt att det finns vissa "våldsfickor".

Kriget har enligt FN skördat 6300 liv, varav cirka hälften är civila, och drivit två miljoner människor på flykt från sina hem. 80 procent av befolkningen bedöms vara på randen till svält, rapporterar AFP.

Fakta: Konflikten i Jemen

Jemen, ett av världens fattigaste länder, bildades 1990 när det konservativa Nordjemen och det socialistiska Sydjemen gick samman efter ett inbördeskrig. Eskalerande protester mot regimen under 2011 ledde till att president Ali Abdullah Saleh avgick och landet har sedan dess plågats av lokala revolter.

Huthirebellerna från norra Jemen, som anklagar regeringen för att vilja dela landet i rika och fattiga regioner, tog med hjälp av Saleh kontroll över huvudstaden Sanaa 2014.

En militärallians ledd av Saudiarabien inledde den 26 mars 2015 flyganfall mot rebellerna, som de hävdar får stöd från ärkefienden Iran. Det sunnimuslimska Saudiarabien stöder president Abd Rabbu Mansur Hadi, som drivits bort från Sanaa av de shiamuslimska Huthirebellerna.

Tidigare fredssamtal mellan de stridande parterna i Jemen har misslyckats. Den senaste pågick från slutet av december förra året och upphörde i början av januari i år.

ANNONS