En ny väljarundersökning visar att stödet för skotsk självständighet ökat rejält.
En ny väljarundersökning visar att stödet för skotsk självständighet ökat rejält.

Svårt vägval för Skottland

ANNONS
|

En rysning drog genom den känsliga valutamarknaden i veckan och pundet föll. Den senaste väljarundersökningen visade att stödet för skotsk självständighet ökat rejält.

47 procent av de tillfrågade stöder nu ett ja, en uppgång med åtta procentenheter på bara några veckor. Nej-sidan ligger stadigt på 53. Det är jämnare än nånsin.

Kanske var det ja-generalen Alex Salmonds framgångsrika insats i den heta andra debatten mot nej-sidans Alistair Darling som gjorde det. Ingen knockout, men en klar poängseger. Och en revansch för den svaga insatsen i den första debatten, där han möjligen underskattade sin mer välkammade motståndare.

Valutan en knäckfråga

ANNONS

Salmond är ledare för SNP, Scottish National Party. Sedan 2007 är han försteminister i den skotska regeringen. I den senaste debatten mot den erfarne labourpolitikern Alistair Darling var Salmond bättre förberedd och hade fler svar när de två hamrade frågor i huvudet på varandra och pekade finger medan en röststark tv-publik hejade på.

De viktigaste frågorna har så här långt handlat om just valutan (vilken valuta skall ett fritt Skottland ha?), oljereserverna i Nordsjön och det brittiska sjukvårdssystemet NHS.

I valrörelsens slutskede har också jobben blivit en het fråga. Alex Salmond säger till exempel att ett självständigt Skottlands mat- och dryckesindustri kan erövra världen.

Londonregeringens skotska skuggminister Margaret Curran pekar å sin sida på att bortåt en miljon jobb i Skottland är beroende av företag baserade på andra håll i Storbritannien.

Tid för förändring

För Steven Miller är det en självklarhet att rösta ja.

–Det handlar helt enkelt om att ge Skottland en egen röst. Visst har vi en egen regering, men den är så bunden till parlamentet i Westminster (London), och i ökande grad känns det som om besluten fattas av allt färre människor. Det känns som om Skottland gång efter gång sviks. Det är tid för en förändring och stödet för det är större än nånsin.

ANNONS

Steven Miller är en 30-årig familjeläkare i ett slitet område i Glasgow. Han säger att de flesta han talar med stöder ja-sidan, och äntligen tycks väljarbarometern spegla hans bild av läget.

–Vi är långt från en majoritet, men den är ändå inom räckhåll. Det surrar nu och folk är så taggade och uppspelta.

Oroad för forskningen

Steven Miller tycker att nej-sidan saknar ett positivt budskap, medan ja-kampanjen är kreativ, inte minst kulturellt, drivs av vanligt folk och har en vision av vad Skottland kan vara.

–Ingen tror att det skall hända över en natt, men ett land fritt från kärnvapen och med en offentlig sektor som inte dräneras av prestigeprojekt i England är en bra start.

En sak som ändå bekymrar honom är hur den kvalificerade forskningen skall finansieras i ett fritt Skottland, att forskare skulle kunna lämna landet. Men nackdelarna och riskerna i att bli kvar i en union på väg i fel riktning och med allt större åtstramningar väger tyngre, menar Steven Miller.

"Jag vill ha fler svar"

Oron för Skottland som forskningsnation delar han med Glasgowbon Louise, som ännu inte bestämt hur hon skall rösta. Hon jobbar i statsförvaltningen och föredrar därför att inte framträda tydligare än så.

ANNONS

–Jag kanske röstar nej. Jag håller med om de flesta av ja-sidans argument, det de vill är vad jag skulle vilja se i Skottland, men det kommer att bli svårt, och jag saknar svar på hur det skall gå till.

Louise uppfattar att nej-sidan är mer obekväm med att föra fram sina idéer är den mer högröstade ja-sidan.

–Jag hade vänner på besök i går, ja-supporters, jag kände att jag inte ens kunde erkänna att jag överväger att rösta nej. Jag är fortfarande öppen för argument, men jag vill ha fler svar än ja-sidan kan ge. Jag tror många säger ja i meningen att de röstar för förändring, men kanske inte nödvändigtvis är klara över vad ett ja kan innebära.

Rädd för ekonomisk kris

I Perth har Anna Beedham just kommit hem från en lång dag på jobbet i stans konserthus där hon jobbar med programplanering. Hennes huvudsakliga oro gäller ekonomin och valutan och hon är orolig för vad ett ja kan innebära.

–Det kanske inte är det klipskaste svaret, men min instinkt säger mig nej. Jag tror det beror på att jag just tagit bostadslån. Jag har inte förtroende för SNP och jag tycker inte att vi får tillräckligt med konkret information. Kan självständigheten leda till ekonomisk kris?

ANNONS

–När folk frågar så skäms jag lite att erkänna att jag tänker rösta nej. De som frågar är ofta de som röstar ja. Det händer nåt när man blandar in flaggor och patriotism, folk blir dömande.

I en idealisk värld, javisst, gärna ett fritt Skottland, menar Anna Beedham, men hon ser sig som mer pragmatisk. Och hon ser nackdelarna också vid ett nej.

–Jag förstår varför så många frestas att rösta ja; Skottland dras alltid med i de beslut England fattar. De har en större befolkning och tenderar att rösta höger, medan Skottland i hög grad röstar vänster. Det är en stor fråga. Men jag hoppas på större makt åt det skotska parlamentet. Allt kan inte bara fortsätta som det gjort. Inte efter allt som nu händer.

Uppfriskande demokratiskt

Statsvetaren Jonas Hinnfors vid Göteborgs universitet tycker att den skotska valkampanjen det senaste året varit ett uppfriskande exempel på vardaglig demokrati med möten, debatter och gräsrotsaktiviteter.

–Det som överraskat mig under kampanjen har varit hur civiliserad den faktiskt har varit och att det gått att hålla undan nationalistiska strömningar av det mer oroväckande slag vi ser många europeiska exempel på, säger Jonas Hinnfors.

FAKTA: Folkomröstningen i Skottland

Folkomröstningen om skotsk självständighet hålls den 18 september. Den fråga som ställs är "Borde Skottland vara ett självständigt land?" ("Should Scotland be an independent country?"). Rösträttsåldern är 16 år.

ANNONS

Ja-sidan har ryckt upp sig i opinionsmätningarna efter att ha legat pyrt till:

Ja: 47 procent Nej: 53 procent

Källa: YouGov, 2 september

FAKTA: Kärnfrågorna

NHS

Det brittiska sjukvårdssystemet består av tre statliga myndigheter – i England, Skottland och Wales. Ja-sidan hävdar att London-regeringens nedskärningar hotar den skotska sjukvården.

Valutan

Vilken valuta skall ett fritt Skottland ha? England tänker inte låta skottarna använda pundet, konstaterar Nej-sidan nöjt. Och en valutaunion lär vara utesluten. Ja-sidan har tidigare i debatten saknat en plan B, men har lanserat tanken på att införa euron. Men skottarna har ingen gräddfil till vare sig EU eller dess monetära union EMU. I slutdebatten mellan de två företrädarna för Ja och Nej presenterades tre olika möjligheter: bland andra att ha en egen valuta, som Sverige.

Oljan

De rika oljereserverna i Nordsjön kan göra ett fritt Skottland rikt hävdar Ja-sidan. Reserverna är överskattade hävdar Nej-sidan. Båda sidor får stöd av olika storheter i oljeindustrin.

Försvaret

Ja-sidans ledande parti SNP, vill ha bort de ubåtskärnvapen som finns på marinbasen Faslane väster om Glasgow, och förvandla basen till ett fritt Skottlands militära centrum.

Ja-sidan

vill ha självständighet, kallas Yes Scotland, och leds av Alex Salmond, partiledare för Scottish National Party, som efter valvinsten 2007 också är försteminister. Här finns också De gröna och socialistiska SSP.

ANNONS

Nej-sidan

De som vill bli kvar i unionen kallar sig Better Together och leds av Labourpolitikern Alistair Darling. Stöds av Labour, högerpartiet Tories och Liberaldemokraterna.

ANNONS