En demonstrant håller i uppochnervänd bild på den vitryske presidenten Aleksandr Lukasjenko under en protest i Minsk.
En demonstrant håller i uppochnervänd bild på den vitryske presidenten Aleksandr Lukasjenko under en protest i Minsk.

Svår balansakt för trängd Lukasjenko

ANNONS
|

Grigorij Ditjkovskij har fått nog. 50-åringen från Pinsk kämpar för att försörja sin familj men misslyckas gång på gång med att hitta ett kvalificerat jobb. Och när den vitryska regeringen meddelade att den ville beskatta "sociala parasiter" – arbetslösa – var det droppen.

Ditjkovskij har anslutit sig till de protester som skakat det slutna Vitryssland sedan februari. En ny demonstration är planerad till lördag.

- Jag är trött på att leta efter jobb och nu säger de att jag är en snyltare. Ge mig ett värdigt jobb i stället, säger Ditjkovskij till nyhetsbyrån AFP.

ANNONS

Omkring 200 demonstranter har gripits, vilket har fått människorättsorganisationen Amnesty International att kritisera regimen för att reflexmässigt slå ned mot oliktänkande.

Ekonomiskt missnöje

Trots ett sällsynt beslut från Lukasjenko att skjuta upp införandet av den så kallade parasitskatten har missnöjesyttringarna fortsatt. Och det blir allt tydligare att den tidigare kolchosdirektören har problem. Folkets vrede fokuserar nu på en djupt rotad frustration med hans järnhårda styre och eldas på av en två år lång recession som bottnar i fallande oljepriser och den ekonomiska avmattningen hos den viktiga handelspartnern Ryssland.

- Under ytan har det hela tiden funnits missnöje, men folk har blivit rädda för de nedslag som periodvis har gjorts mot oppositionen. Men den nuvarande ekonomiska situationen kan säkert spä på missnöjet och sedan finns också en ny generation som kommer fram, säger Torgny Hinnemo, journalist som specialiserat sig på forna Sovjetrepubliker, till TT.

De senaste åren har Vitryssland försökt stärka banden med EU och därmed minska beroendet av Ryssland. Lukasjenko har benådat politiska fångar och sporrat EU att häva sanktioner. Men hans strategi har också förvärrat spänningarna mellan Minsk och Moskva. Trots en långvarig allians hamnar de båda länderna ofta i luven på varandra, bland annat om energifrågor.

ANNONS

"Oerhört trängd"

Lukasjenko har också oroats över det ryska agerandet i Ukraina.

- Lukasjenko är oerhört trängd, och rädd för att Ryssland ska få större kontroll. Han har skickligt gått balansgång mellan EU och Ryssland, men hans trovärdighet har sjunkit hos båda parter och därför känner han att han inte kan räkna med så mycket hjälp från någon när det förekommer sådana här protester, säger Hinnemo.

TT: Hur säkert sitter Lukasjenko?

- På kort sikt är han inte hotad, men i de forna Sovjetrepublikerna bryr sig människor mest om plånboksfrågor. Fortsätter ekonomin att gå sämre ökar missnöjet och då hänger allt på om huruvida någon annan trovärdig kandidat kan dyka upp. Skulle samhället vara öppet så skulle Lukasjenko ryka all världens väg, för då skulle andra kandidater kunna profilera sig.

- Lukasjenko vet att hans chans att sitta kvar är att de här opinionsyttringarna inte får så stor spridning.

ANNONS
TT

Fakta: "Parasitskatt" upprör

Vitryssland ligger inklämt mellan Ryssland, Ukraina och EU och har kallats Europas sista diktatur. Politiken kontrolleras helt av president Aleksandr Lukasjenko och det regimtrogna parlamentet medan oppositionen lever under hårt tryck.

Ovanliga protester utbröt i februari. Orsaken är ett kontroversiellt förslag som går ut på att de som arbetar mindre än 183 dagar på ett år ska betala skatt på omkring 250 dollar. Enligt Lukasjenko är syftet att ta itu med "sociala parasiter". En genomsnittlig månadslön ligger i Vitryssland på motsvarande 380 dollar.

Förslaget rörde upp djup vrede i den före detta Sovjetrepubliken där befolkningen fått se sina inkomster sjunka och arbetslösheten skjuta i höjden i spåren av ekonomisk recession.

1996 slöt Vitryssland ett unionsavtal med Ryssland. Länderna är nära allierade, men har de senaste åren hamnat i ett flertal offentliga bråk. Ryssland har minskat exporten av råolja till Vitryssland och krävt att Vitryssland betalar ett högre pris för gas. Vitryssland har i sin tur erbjudit gratis visum till medborgare i 80 länder, däribland många av de västländer som infört sanktioner mot Ryssland. Ryssarna har svarat med att uppräta säkerhetszoner längs gränsen.

Källa: AFP, Carnegie.

ANNONS