En turkisk flagga bredvid den allierade rebellgruppen Fria syriska arméns flagga i Afrins stadskärna på söndagen.
En turkisk flagga bredvid den allierade rebellgruppen Fria syriska arméns flagga i Afrins stadskärna på söndagen.

Svär fortsatt motstånd efter förlust av Afrin

Turkiska styrkor och allierade syriska milisgrupper har tagit kontroll över de centrala delarna av staden Afrin i norra Syrien, rapporterar nyhetsbyrån AFP:s utsända. Men den kurdiska administrationen i regionen svär på att fortsätta motståndet och bli en "ständig mardröm" för fienden.

ANNONS
|

Soldaterna kan ses i samtliga Afrins stadsdelar, uppger AFP-reportrarna, och det finns inga tecken på fortsatta strider med den kurdiska milisgruppen YPG – som tidigare kontrollerat staden.

Civila rapporteras lämna stadskärnan. Turkiska flaggor och flaggor tillhörande den allierade rebellgruppen Fria syriska armén har hissats runt om i staden.

Tidigare under söndagen sade president Recep Tayyip Erdogan att de Ankara-ledda styrkorna hade tagit full kontroll över de centrala delarna av Afrin.

"Ständig mardröm"

Den kurdiska administrationen i Afrinregionen säger att en ny fas i striderna börjat i och med att dess styrkor ska övergå från direkt storskalig konfrontation till mer småskalig gerillataktik.

ANNONS

- Våra styrkor är närvarande över hela Afrin. Dessa styrkor kommer att slå till mot positionerna för den turkiska fienden och dess legosoldater vid varje tillfälle. Våra styrkor över hela Afrin kommer att bli en ständig mardröm för dem, säger Othman Sheikh Issa, en av de regionala kurdiska ledarna, i ett tv-sänt uttalande.

Enligt kurderna har människor också evakuerats från staden Afrin för att undvika en "förvärrad civil katastrof".

Många döda civila

Turkiet betraktar YPG som en terrororganisation på grund av påstådda kopplingar till PKK-gerillan, som under decennier bedrivit ett uppror mot den turkiska staten. Ankaras offensiv, som inleddes den 20 januari, syftar till att driva ut YPG ur norra Syrien för att säkra den turkiska gränsen.

Tiotusentals människor har flytt framryckningarna. Enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) har minst 280 civila dödats under offensiven, bland annat i turkiska flyganfall – uppgifter som Turkiet dock förnekar. Vidare ska över 1500 kurdiska soldater och drygt 400 Ankara-allierade milismän ha dödats sedan 20 januari, enligt SOHR. Den turkiska militären uppger att 46 turkiska soldater stupat.

ANNONS
TT

Fakta: Turkiets offensiv mot Afrin

Turkiet och turkstödda syriska rebeller inledde angreppet mot Afrin i nordvästra Syrien den 20 januari 2018. Insatsen har fått namnet Operation olivkvist.

Afrin är en av tre kantoner i ett område i nordvästra Syrien som står under halvautonomt kurdiskt styre sedan 2013.

Det turkiska angreppet riktar sig mot den kurdiska YPG-milisen, som enligt Ankara är samma sak som PKK-gerillan, vilken under årtionden har gjort uppror mot den turkiska regeringen. PKK är terrorstämplat av USA, EU och Turkiet. Men YPG har också samarbetat nära med USA i kampen mot extremiströrelsen IS i Syrien – ofta under den kurdisk-arabiska alliansen SDF:s flagga.

FN beräknar att tiotusentals människor flytt striderna i Afrin. Oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien, uppgav på torsdagen att totalt 737 stridande dödats sedan Turkiet inledde sin militäroffensiv.

Källor: AFP, Reuters

ANNONS