En ny studie hävdar att en omvänd placeboeffekt ligger bakom en majoritet av biverkningar man kan uppleva efter att ha tagit sprutan. Arkivbild.
En ny studie hävdar att en omvänd placeboeffekt ligger bakom en majoritet av biverkningar man kan uppleva efter att ha tagit sprutan. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Studie: ”Noceboeffekt” bakom majoritet av vaccinbiverkningar

Nocebo, alltså motsatsen till placebo, ligger bakom drygt två tredjedelar av de milda biverkningar man kan uppleva efter att ha tagit covidvaccinet. Det hävdar forskare i en ny studie publicerad i medicinska tidskriften Jama Network.

ANNONS

Fick du huvudvärk, eller kände du dig kanske lite extra trött efter att ha tagit covidvaccinet? Det kan ha berott på en omvänd placeboeffekt, enligt en ny amerikansk metastudie som sammanställt data från 12 kliniska vaccintester. Syftet var att jämföra förekomsten av biverkningar mellan kontrollgrupper som tilldelades placebo-doser av saltlösning och de som fick riktiga vaccin.

Totalt kom forskarna fram till att drygt 76 procent av de milda biverkningar testpersoner upplevde efter dos ett berodde på noceboeffekten, alltså då ens ängslan, oro och förväntningar om biverkningar framkallar symtomen hellre än vaccinet i sig. Efter dos två upplevde drygt 52 procent av deltagarna symtom till orsakat av nocebo.

ANNONS

Trots att det totala antalet biverkningar var högre i kontrollgrupper som fick det riktiga vaccinet kunde forskarna dra slutsatsen att symtom som trötthet, huvudvärk och smärta kring injektionsstället orsakades, eller åtminstone förvärrades, på grund av att deltagarna hade en oro redan på förhand. Studien har dock inte undersökt förekomsten av mer allvarliga biverkningar, såsom hjärtinflammationer eller blodproppar.

Forskarna hoppas få fler att vaccinera sig

Med de nya forskningsresultaten hoppas Ted Kaptchuk, medförfattare och professor vid Harvard medical school, att vetskapen om att ens egen oro om biverkningar spelar in i vilka man faktiskt upplever kan vara positivt.

– De flesta forskarna argumenterar för att patienter borde få veta mindre om biverkningar, för att minska deras oro. Det tycker jag är fel. Ärlighet är vägen att gå, säger Kaptchuk till The Guardian.

Han anser, enligt tidningen, att studiens resultat borde kommuniceras i högre utsträckning, och att det i sådana fall skulle kunna övertyga de som hittills inte vågat ta sprutan.

ANNONS