Forskare menar att malariamedicinen hydroxiklorokin inte fungerar bättre än placebo mot coronasmitta. Arkivbild.
Forskare menar att malariamedicinen hydroxiklorokin inte fungerar bättre än placebo mot coronasmitta. Arkivbild. Bild: David Zalubowski

Studie: Malariamedicin inte bättre än placebo

ANNONS

Det omdiskuterade malariamedicinen hydroxiklorokin hjälper bara marginellt bättre än placebopreparat mot coronasmitta, enligt en studie som har publicerats i New England Journal of Medicine.

Forskare från University of Minnesota har studerat 821 personer som hade blivit exponerade för coronasmitta. Försökspersonerna fick antingen hydroxiklorokin eller placebo. Knappt 12 procent av de som hade fått läkemedlet konstaterades senare smittade, jämfört med drygt 14 procent av de som fick placebo.

Enligt studien är den skillnaden så liten att den egentligen inte spelar någon roll med tanke på försöksgruppens storlek.

– Vi är besvikna. Vi ville att detta skulle fungera, säger David Boulware som ledde studien, till CBS News.

ANNONS

Tidigare har en studie av läkemedlet publicerad i tidskriften The Lancet menat att det till och med kan öka risken att insjukna i covid-19. The Lancet har sedan dess låtit meddela att den studien innehöll brister.

Hydroxiklorokin har lyfts fram som en möjlig kur mot covid-19 av bland andra USA:s president Donald Trump och Brasiliens president Jair Bolsonaro.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS