Storseger för Botswanas regering

ANNONS
|

Regeringspartiet BDP, vid makten oavbrutet sedan landets självständighet 1966, tog en betryggande seger i fredagens parlamentsval i Botswana i södra Afrika.

När alla röster hade räknats på söndagen stod det klart att BDP (Botswanas demokratiska parti) hade fått 45 av de 57 platserna i parlamentet. Resultatet innebar också automatiskt att president Ian Khama får sitta kvar i fem år till. Presidenten väljs av parlamentsledamöterna.

Det ledande oppositionspartiet, Botswanas nationella front, förlorade hälften av sina tidigare tolv mandat till ett utbrytarparti.

Detta var första gången Ian Khama ställdes på prov i ett val. Han tillträdde för ett och ett halvt år sedan, när företrädaren avgick under mandatperioden, och har fått en del kritik för en auktoritär ledarstil.

ANNONS

Trots presidentens begränsade popularitet, trots påtagliga inre stridigheter inom BDP, och trots att oppositionen förefallit ha haft vind i seglen, fick BDP ett mandat mer än i det förra valet.

Botswana har under hela sin existens framstått som en lugn, demokratisk oas i ett Afrika präglat av kupper och diktaturer. Detta var det tionde fria valet i landets historia, och liksom tidigare prisades Botswana av utländska valobservatörer för att ha genomfört valet under fredliga former och i en anda av tolerans.

Botswana är världens största diamantproducent, vilket har skapat ett relativt välstånd. Den globala finanskrisen har dock skakat om landets ledning och påmint den om behovet av att bredda ekonomin. De stora inkomsterna är mycket ojämnt fördelade och halva befolkningen hankar sig fram på mindre än tio kronor om dagen. Det är också världens näst värst aids-drabbade land. Ungefär var fjärde vuxen beräknas vara hiv-smittad.

ANNONS