Storrazzia mot radikala islamister i Berlin

Tysk polis har genomfört en stor razzia riktad mot 24 lokaler i Berlin. Lokalerna misstänks ha kopplingar till en radikal muslimsk rörelse – som i sin tur kan kopplas till mannen bakom terrordådet mot en julmarknad där tolv människor dödades.

ANNONS
|

Razzian genomförs efter att de lokala myndigheterna i Berlin utfärdat förbud mot organisationen "Fussilet 33", som har kopplingar till samliga de platser som genomsökts.

Omkring 460 poliser deltog i husrannsakningarna på tisdagsmorgonen som enligt tidningen Berliner Morgenpost var riktade mot bland annat samlingsplatser för salafister, sunnimuslimska extremister. Man har sökt igenom privata bostäder, företagslokaler och dessutom flera fängelseceller, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Fussilet 33 har bland annat drivit en moské som Anis Amri, mannen som genomförde terrordådet i Berlin i december, brukade besöka. Han var där samma dag som han genomförde dådet – då han rammade en lastbil in i en folksamling. Tysk säkerhetstjänst har pekat ut bönelokalen som rekryteringscentral för terrorgruppen Islamiska staten (IS) i Syrien. Amri själv sköts senare ihjäl av polisen i Italien.

ANNONS

Myndigheterna har länge haft ögonen på organisationen, och diskuterade redan för ett år sedan möjligheten att utfärda ett förbud. Men inget beslut blev taget då, av olika anledningar, berättade Torsten Akmann, representant för delstatsregeringen, vid en presskonferens.

TT

Fakta: Förbjuden sammanslutning

Sammanslutningen Fussilet 33 förbjöds av tyska myndigheter i februari. Den hade stark anknytning till en moské i centrala Berlin som nu är stängd. Enligt myndigheterna propagerade man i moskén för militant islamism.

Det arabiska ordet fussilat finns i Koranens 41:a kapitel (sura) och syftar på islams budskap, sådant det framställs i skriften. "En fast och klar förkunnelse" kallas kapitlet i svensk översättning.

Stavningen Fussilet kan ses i ljuset av att den nu förbjudna organisationen hade en kärna av turisktalande islamister.

Fussilat-surans vers 33 – som handlar om att man ska leva ett rättfärdigt liv, följa Guds vilja och bekänna att man tillhör dem som underkastar sig Gud – antas ha haft särskild betydelse för den fundamentalistiskt religiösa gruppen.

Källor: Tyska medier och "Koranens budskap", svensk tolkning av Mohammed Knut Bernström.

ANNONS