Stormigt kring "Trumpviskaren" Conway

Hon lanserade alternativa fakta. Uppfann ett terrordåd. Uppmanade till köp av Ivanka Trumps klädkollektion. Kontroverserna duggar tätt kring USA:s presidentrådgivare Kellyanne Conway – som dock aldrig vacklar i sitt försvar av Donald Trump.

ANNONS
|

Aldrig förr har en presidentkampanj i USA letts till seger med en kvinna vid rodret. Men Kellyanne Conway – först anställd för att hjälpa Donald Trump att nå ut till kvinnliga väljare – steg snabbt i graderna när hon utsågs till kampanjchef. Och nu är Conway, i sin roll som rådgivare, en av de mäktigaste kvinnorna i USA.

Den 50-åriga fyrbarnsmamman är en veteran i republikanska kretsar. Hon har startat ett marknadsundersökningsföretag och försett politiska tungviktare som Newt Gingrich och Mike Pence med data.

Conways specialitet är att övertyga kvinnor om att det faktiskt går att rösta på republikanska män. Arbetet som kvinnlig konsult i Republikanska partiet har hon liknat vid att kliva in i en svensexa i ett omklädningsrum på en herrklubb. Men hon talar också gärna om uppväxten i ett hus fullt av starka kvinnor. Med en frånvarande far uppfostrades Conway av sin kasinoarbetande italiensk-amerikanska mamma, sin mormor och sina mostrar i Atco, New Jersey.

ANNONS

Blåbärsmästare

Allt Conway vet om livet lärde hon sig enligt egen utsago som hårt sommarjobbande blåbärsplockare – ett jobb som hon också vunnit en mästerskapstitel i.

Under höstens turbulenta presidentvalsrörelse gjorde en till synes outtröttlig Conway tv-framträdande efter tv-framträdande där hon mötte kritiken mot sin arbetsgivare med ett leende. Få saker – om ens något – tycktes skaka om henne och hennes orubbliga stöd för den kontroversielle affärsmannen Trump. Hon hyllades som "Trumpviskaren" – en skämtsam term baserad på "hästviskare" och andra som är bra på att hantera djur – för att hon lyckades hålla kandidaten fokuserad in i det sista.

Den erfarne Conway försöker inte ändra den hetlevrade presidenten, utan snarare bereda vägen han går på. Trump själv har sagt att Conway har en stor del i hans seger och belönade henne med den – något vaga – titeln rådgivare. Men den första tiden på nya jobbet har varit turbulent.

Conways trovärdighet utmanas efter uppmärksammade uttalanden där hon kallat felaktiga uppgifter för "alternativa fakta", motiverat beslutet om inresestopp från sju länder med ett terrordåd som aldrig ägt rum och uppmanat tv-tittare att köpa presidentdottern Ivanka Trumps klädkollektion. Det har fått några medier att säga att de inte tänker intervjua henne längre eftersom hon inte talar sanning, ett anonymt tv-ankare kallar henne propagandaminister.

ANNONS

Det finns också tveksamheter kring hur mycket Kellyanne Conway faktiskt har att säga till om i Vita huset. Hon hävdar själv att hon är en av få som kan komma och gå i Ovala rummet som hon vill, vilket ifrågasätts från flera håll.

Nyckfull?

Bara en dag efter det att Conway försäkrat att Michael Flynn hade presidentens fulla förtroende fick säkerhetsrådgivaren avgå – vilket fick mediebolaget MSNBC:s medarbetare Joe Scarborough att anklaga Conway för att göra egna nyckfulla uttalanden utan att rådfråga någon annan i Vita huset.

- Hon är inte med på några möten och går bara ut och pratar utan att ha några fakta, sade Scarborough, tidigare republikansk kongressledamot som nu leder ett tv-program som sägs vara ett av Trumps favoriter.

Källor i Vita huset säger enligt Politico att Conway inte bryr sig nämnvärt om kritiken – så länge Trump ser att hon försvarar honom öppet i tv. Hon anställde nyligen en egen stabschef till sitt kontor i den västra flygeln, enligt amerikanska medier med hopp om större inflytande i ett Vita huset där medarbetarna sägs tävla om att positionera sig nära Trump.

ANNONS
TT

Fakta: Uppfostrad av kvinnor

Född den 20 januari 1967. Växte upp i Atco, New Jersey. Uppfostrades av sin mamma, mormor och mostrar. På väggarna fanns utskrivna bilder av påven, familjen bad innan måltiderna och värdesatte hårt arbete.

Arbetade flera somrar med att plocka blåbär. Kröntes som 16-åring till New Jersey Blueberry Princess, men var stoltare över världsmästartiteln i en blåbärpackartävling.

Sommarjobbade 1988 hos Dick Wirthlin som gjorde opinionsmätningar åt Ronald Reagan. Det var sommaren innan hon gick ut från George Washington University Law School. Hennes första uppgift var att försöka reda ut hur republikanerna kan nå ut till kvinnliga väljare – en fråga hon byggt mycket av sitt yrkesliv kring.

Startade 1995 The Polling Company, en konsultfirma inriktad på marknadsundersökningar. Ett decennium senare skrev hon boken "What Women Really Want".

Träffade Donald Trump 2006. Tyckte att han verkade mycket trevligare i verkligheten än vad han verkade i offentligheten.

Gift med advokaten George Conway. Paret har fyra barn.

Källa: The Washington Post

Fakta: Kontroverserna kring Conway

Republikanska och demokratiska politiker har krävt att Kellyanne Conway ska ställas till svars för uppmaningen att köpa presidentdottern Ivanka Trumps klädkollektion. Det finns lagar om att statligt anställda (presidenten och vicepresidenten undantagna) inte får marknadsföra produkter, tjänster eller företag. Tillsynsmyndigheten för etiska frågor (OGE) anser att Vita huset bör undersöka det hela.

Conway motiverade den 2 februari USA:s inresestopp från flera länder med "massakern i Bowling Green". I en intervju sade hon att irakier som radikaliserats i USA var hjärnorna bakom en "massaker" i södra Kentucky 2011, men att inte många känner till händelsen "eftersom den inte bevakades av medierna". Två irakier anklagade för kopplingar till al-Qaida greps i Bowling Green 2011 – men ingen massaker ägde rum. Conway rättade sig efter att ha hånats i sociala medier.

Den 22 januari kommenterade Conway Trumpadministrationens felaktiga påståenden om hur många som bevittnat presidentinstallationen med att pressekretare Sean Spicer kommit med "alternativa fakta".

ANNONS