Melania Trump har inte haft en lätt tid i Vita huset.
Melania Trump har inte haft en lätt tid i Vita huset.

Stormig tid för den första damen

Hur mår Melania Trump? "Tro mig, hon har det inte lätt", säger presidenten. Men det var redan innan Stormy Daniels berättade om relationen med Donald Trump på bästa sändningstid.

ANNONS
|

Jacqueline Kennedy sade privat att First Lady låter som namnet på en häst. Hon sade också att livet i Vita huset var som att sitta inlåst och titta ut medan alla utanför tittade in. Jackie reste till lantstället i Virginia och svärföräldrarnas egendomar på Cape Cod och Palm Beach så ofta det gick. Hon semestrade också gärna med sin syster Lee, vid flera tillfällen ombord på den grekiske miljardären Aristoteles Onassis lyxyacht.

Men på den tiden publicerades inte sådana uppgifter och inte heller allt som numera är bekant om John F Kennedys kvinnoaffärer. John F är – trots alla avslöjanden – fortfarande en av USA:s mest beundrade presidenter. Och Jackie framstår än i dag som modellen för den perfekta första damen.

ANNONS

Alla mäter sig på olika sätt med henne och Melania Trump sade några år före valet att hon hade Jackie som förebild.

Men att leva upp till drömrollen är inte enkelt. Alla första damer har på ett eller annat sätt fått utstå kritik trots att det inte finns några klara instruktioner om vad arbetet innebär. Några har lyckats bättre än andra. Laura Bush – maka till George W- klarade sig bra och Michelle Obama tillhör de mest omtyckta.

Hillary har haft det värst

Men det negativa började direkt med George Washingtons hustru Martha som påstods vara slösaktig. Eleanor Roosevelt anklagades för att ha en egen agenda och inte bry sig om uppgifterna i Vita huset. Pat Nixon kallades plastiga Pat. Nancy Reagan kritiserades för kläderna som hon fick av modeskapare och för sitt sätt att låta en astrolog bestämma tidpunkter för presidentens viktigaste åtaganden. Rosalynn Carter fick ta ett steg tillbaka sedan maken sagt att amerikanerna fått två presidenter till priset av en. Barbara Bush fick veta att hon såg ut som om hon vore sin mans mamma.

LÄS MER: Tidigare porrstjärnan berättar om relation med Donald Trump

Värst råkade Hillary Clinton ut. Hon hade inte mer än flyttat in i Vita huset förrän den feministiska tidskriften Ms på omslaget ställde frågan ”Varför tycker vi inte om henne?”. Kanske var det makens kvinnoaffärer som kostade henne i popularitet. Hon hade ju suttit tillsammans med Bill i tv och förnekat hans påstådda otrohet som skulle ha kunnat kosta honom presidentposten 1992.

ANNONS

Ingen presidentfru har fått utstå så mycket offentlig förödmjukelse som Hillary Clinton. När Lewinsky-skandalen exploderade valde hon att tala om alla förtalskampanjer som förföljt paret sedan åren i Arkansas.

Tystnaden väcker frågor

Om någon skulle förstå Melania Trump i dag så är det Hillary Clinton. Men ödet har gjort att Melanias man gjort karriär på att håna Hillary för att hon inte var tillräckligt intressant för att hålla Bill borta från andra kvinnor. Nu är det Melania som skall hantera intervjuerna med porrstjärnan Stormy Daniels och Playboymodellen Karen McDougal som båda vittnar om sina relationer med Donald Trump och som nu berättar öppet eftersom de anser sig lurade av Trumps advokater att skriva under tystnadsavtal som inte hållits.

Melania Trump har haft en tuff start som första dam. Hon är den första presidentfrun i modern tid som inte fötts som amerikan (hon är född i forna Jugoslavien) och hon har inte varit särskilt öppen med sin familjebakgrund. Föräldrarna har bott i Trump Tower men både de och sonen Barron hålls undan offentligheten. Melania kritiseras för de stora flygkostnaderna (som skattebetalarna får stå för) till New York och Palm Beach. Hon hånas för att hon gjort kampen mot mobbning till sin huvudfråga. Hon borde börja med maken, anser kritikerna.

ANNONS

Och den tillbakadragna stilen leder till frågor om hur första damen egentligen mår och hur hon hanterar sin roll.

När tv- intervjun med Stormy Daniels sändes inatt svensk tid var Melania i Palm Beach. Presidenten befann sig i Vita huset. Om någon av dem tittade på intervjun är obekant.

ANNONS