Storbritannien blir störst

ANNONS
|

Vi är vana vid rapporter om låga födelsetal och att befolkningen som helhet blir äldre och gråare. Men mönstret är långtifrån entydigt. Tvärtom är det skillnaderna mellan länderna som är slående, visar en ny rapport från EU:s statistikbyrå Eurostat.

Ser man till hela EU ökar antalet invånare från 495 till 521 miljoner fram till 2035 i de 27 medlemsländerna. Men därefter inleds en minskning till 506 miljoner år 2060, som utgör slutet av prognosen.

Att det blir så här beror främst på att fler dör än föds från 2015, en följd av att tidigare låga födelsetal ger färre kvinnor i barnalstrande ålder. De första 20 åren därefter är invandringen tillräcklig för att hindra att befolkningen minskar, men sedan hjälper inte ens det.

ANNONS

Här kommer dock de stora skillnaderna in. I Sverige ökar befolkningen de kommande 50 åren både på naturlig väg (+0,5 miljoner) och genom invandring (+1,2 miljoner). Det gör att vi 2060 är 10,9 miljoner som ska trängas bland våra skogar och sjöar.

Relativt sett får vi den femte största ökningen med +18 procent under perioden - slagna bara av Cypern, Irland, Luxemburg och Storbritannien. Typiskt för de länder som ökar snabbast är att de, utöver den invandring som väntas nästan överallt, fortsätter att ha fler födda än döda.

Hos andra länder är det tvärtom - och det får stora effekter. Tyskland är i dag EU:s i särklass största land, men blir omsprunget av Storbritannien och Frankrike mot mitten av århundradet. Och det trots att Tyskland fortsätter locka många invandrare. Mot det står nämligen en naturlig förändring av nästan skrämmande proportioner. Fram till 2060 väntas 52 miljoner tyskar dö - men bara 32 miljoner födas.

Än värre väntas befolkningen minska i östländerna, med Bulgarien (-28 procent) som värsta exempel. Starkt utför går det också i de baltiska staterna liksom i Rumänien och Polen. Det här är länder där invandring inte hjälper upp låga födelsetal - ungefär lika många väntas här flytta ut som in under de kommande 50 åren.

ANNONS

Östländerna grånar snabbast

Och det är inte de unga som blir kvar i öst, varför det blir klart fler som dör än som föds. Det är också i öst som grånandet går snabbast. Polen och Slovakien har i dag en av de yngsta befolkningarna. Medianåldern - det mittersta värdet - ligger nu kring 35 år men stiger till 53 år 2060. Hela EU:s medianålder ökar från 40,4 till 47,9 år. Sverige utmärker sig med en av de minsta uppgångarna - från 40 till 44 år.

Ökad livslängd och låga födelsetal gör också att det blir fler åldringar som ska försörjas av folk i förvärvsarbetande ålder (15-64 år).

För hela EU, liksom för Sverige, gäller i dag att det går fyra personer i arbetsför ålder på var och en som är 65 eller äldre. I slutet av perioden är relationen i stället två mot en.

Mest drastiskt förändras Slovakien. I dag går det sex arbetsföra slovaker på en 65-plussare, en relation som ändras till sex mot fyra.

Allt detta har forskarna kommit fram till utifrån nuvarande åldersfördelningar i länderna. I kalkylen ingår också flyttströmmar och fertilitet. De stora skillnaderna för dessa två faktorer förmodas dock suddas ut i takt med att länderna ekonomiskt och kulturellt blir allt mer lika. Likaså blir den förväntade livslängden i stort densamma över hela EU. En svensk flicka som föds 2060 kan se fram emot att leva i 89 och en pojke i 85 år.

ANNONS
fakta: Invandring 2008-2060
ProcentAntal

av inv 2008miljoner

EU:s fem stora

Norden

Källa:
ANNONS