President Donald Trumps tidigare chefsstrateg Steve Bannon.
President Donald Trumps tidigare chefsstrateg Steve Bannon.

Steve Bannon i den politiska frysboxen

För ett halvår sedan var han den som sannolikt hade störst inflytande över president Donald Trump och hans nationalistiska agenda. Men först kickades Steve Bannon från jobbet som chefsstrateg i Vita huset och nu tvingas han lämna högerpopulistiska Breitbart News.

ANNONS
|

Steve Bannon förlorar även sitt dagliga program på satellitradionätverket Sirius XM, som hävdar att de har en överenskommelse med nyhetssajten Breitbart News och inte med Bannon själv, rapporterar amerikanska medier.

Därmed står mannen som är känd för hätsk ekonomisk populism och som har förklarat krig mot det republikanska etablissemanget både utan medieplattform och storfinansiärer. Efter att Bannon fällt flera kontroversiella uttalanden om familjen Trump i en ny bok har den förmögna familjen Mercer – en av Breitbart News finansiärer och en familj som tidigare har gett stöd till Bannons politiska arbete – tagit sin hand ifrån honom.

ANNONS

Förklarade sig

Kontroversen handlar främst om att Bannon i boken "Fire and fury: Inside the Trump White House" anklagar Trumps son för landsförräderi när han beskriver ett möte med ryska företrädare. Bannon är en av författaren Michael Wolffs huvudkällor och han ska även ha ifrågasatt presidentens psykiska stabilitet. När utdrag ur texten publicerades sågade Trump Bannon offentligt.

Fram tills dess anses Trump och Bannon ha haft en förhållandevis nära relation, närd via telefonsamtal. Detta trots att Bannon sparkades från jobbet som chefsstrateg i augusti. När han lämnade Vita huset sade Bannon att han ville strida för Trump och andra icke-etablissemangskandidater och han framhöll det som att han med glädje återvände till Breitbart News.

Söka råd igen?

För ett par dagar sedan förklarade Bannon sitt uttalande om Trumps son i boken, beskrev sonen som en patriot och sade att kritiken egentligen gällt den dåvarande kampanjchefen Paul Manafort. Men Bannon bad inte om ursäkt och tog inte tillbaka sina uttalanden.

Meddelandet om Bannons avgång på Breitbart News är stramt hållet, både Bannon och vd Larry Solov gör korta uttalanden där de hyllar sajtens framgångar. Bannon själv har tidigare beskrivit Breitbart News som en plattform för de så kallade alt-right-rörelserna, som anses ha kopplingar till vit makt-grupper. Många av sajtens läsare återfinns inom Republikanernas högerfalang, läsare vars stöd krävs om partiet ska behålla majoriteten i kongressens båda kamrar vid mellanårsvalet i november.

ANNONS

Det är oklart vad Bannon ska göra nu, men han verkar inte helt stukad. Enligt nyhetsbyrån AP ska han ha sagt till förtrogna att han tror att Trump, efter att ha lugnat sig, kommer att söka råd från honom igen.

TT

Bakgrund: Steve Bannon

Stephen "Steve" Bannon föddes 1953 i en demokratisk arbetarklassfamilj i Norfolk i Virginia. Efter att han gått ut college tog han värvning i flottan. Under fyra år tjänstgjorde han utomlands på en jagare och deltog bland annat i USA:s insats under gisslankrisen i Iran 1979.

Efter examen från Harvard Business School fick han jobb på investmentbanken Goldman Sachs och 1990 startade han ett eget investmentbolag. Han satsade pengar i medie- och filmbranschen och flyttade till Los Angeles. Genom framgångsrika tv-serier som Seinfeld arbetade han ihop en förmögenhet.

När Bannon 2004 gjorde en hyllningsdokumentär om sin politiska idol, expresidenten Ronald Reagan, fick den konservativa högern upp ögonen för honom. Han gjorde senare dokumentärer om den konservativa Tea Party-rörelsen och tidigare vicepresidentkandidaten Sarah Palin.

2012 tog han över Breitbart News, som han själv har beskrivit som en plattform för de så kallade alt-right-rörelserna, som anses ha kopplingar till vit makt-grupper.

Bannon blev ordförande för Donald Trumps presidentvalskampanj i augusti 2016. Efter valsegern i november utsåg Trump honom till sin chefsstrateg. Bannon anses ha haft ett stort inflytande på Trumps isolationistiska världssyn och ska vara en av arkitekterna bakom Trumps kritiserade inreseförbud för människor från i huvudsak muslimska länder. Men det ryktades även om en konflikt med Trumps svärson.

Bannon avskedades i augusti 2017. Därefter återgick han till Breitbart News.

Bakgrund: Donald Trumps sågning av Steve Bannon

I förra veckan gjorde USA:s president Donald Trump följande uttalande om sin tidigare chefsstrateg:

"Steve Bannon har inget att göra med mig eller mitt presidentskap. När han sparkades förlorade han inte bara sitt jobb, han förlorade sitt förstånd. Steve var en medarbetare som jobbade för mig efter att jag hade vunnit nomineringen genom att besegra sjutton kandidater, vilka ofta beskrivs som det mest framstående startfältet någonsin inom Republikanska partiet.

Nu, när han står på egna ben, får Steve lära sig att det inte är så enkelt att vinna som jag får det att se ut. Steve hade mycket lite att göra med vår historiska seger, som levererades av landets glömda män och kvinnor. Dock hade Steve allt att göra med förlusten av en senatsplats i Alabama, en plats som Republikanerna haft i över trettio år. Steve representerar inte min bas – han verkar bara för sig själv.

Steve låtsas föra krig mot medierna, som han kallar för oppositionspartiet, men ändå tillbringade han sin tid i Vita huset med att läcka falsk information till medierna för att få det att framstå som om han var mycket viktigare än han i själva verket var. Det är det enda han är bra på. Steve och jag möttes sällan på tu man hand och han låtsas bara ha haft inflytande för att lura ett fåtal personer med vare sig tillgång (till källor) eller kännedom och som han hjälpte att skriva bluffböcker.

Det finns många fantastiska republikaner i kongressen och kandidater som ger starkt stöd till Gör Amerika Stort Igen-agendan. Liksom jag älskar de Förenta staterna och de hjälper oss att äntligen återta vårt land och bygga upp det, snarare än att helt enkelt försöka bränna ner det."

Källa: Vita huset

ANNONS