"Största protesterna jag sett på tio år"

Över 700 personer – bland dem oppositionsledaren Aleksej Navalnyj – har gripits i protester i Moskva mot president Putin. Även på andra håll i Ryssland samlades regimkritiska demonstranter.

ANNONS
|

- Det här är de största icke tillståndsgivna protester jag sett på åtminstone tio år, säger frilansjournalisten Mikhail Shevelev.

Han har precis lämnat demonstrationen när TT når honom. Han uppskattar att minst 10000 människor trotsade myndigheternas varningar, mestadels unga, som skanderade slagordet "Ett Ryssland utan Putin".

- Det här är något helt nytt. Jag tror att det är början på något väldigt viktigt. Det är en ny generation som inte känner någon rädsla, och som inte kommer att godta de gamla reglerna, säger Shevelev.

Ledare gripen

Han beskriver stämningen – trots den massiva polisnärvaron – som energisk och entusiastisk.

- Mitt intryck är att regeringen inte har något svar på detta. Över hela landet har människor gått ut på gatorna. Myndigheterna är skrämda och vet inte vad de ska göra.

ANNONS

Bland de över 700 personer som enligt sajten OVD-Info uppges ha gripits i Moskva finns mannen som organiserade protesterna, oppositionsledaren och antikorruptionsaktivisten Aleksej Navalnyj.

Hundratals demonstranter omringade polisbussen i ett försök att stoppa gripandet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters reporter i Moskva.

"Jag mår bra. Det finns ingen anledning att slåss för att få ut mig. Gå längs Tverskaja (Moskvas huvudgata). Fokus för dagen är kampen mot korruptionen", skrev oppositionsledaren på Twitter efter gripandet.

Myndigheterna varnar

Demonstrationer har hållits från Vladivostok i öster till St Petersburg i väst. Det har även skett gripanden i samband med demonstrationer i Sibirien och östra Ryssland, rapporterar Radio Free Europe.

- Vi varnar för alla försök att genomföra icke tillståndsgivna evenemang, sade Dmitrij Peskov, talesperson för president Vladimir Putin inför demonstrationerna, och varnade för att myndigheterna kommer att vidta "alla nödvändiga åtgärder för att förhindra provokationer", rapporterar nyhetsbyrån Interfax.

Anklagar för miljardmutor

Navalnyj – som säger att han ska ställa upp i presidentvalet 2018 – har de senaste åren varit en av de hårdaste Kremlkritikerna inom Ryssland. Tidigare i mars anklagade han premiärminister Dmitrij Medvedev för att ha kanaliserat över en miljard dollar i mutor genom olika företag och organisationer som sköts av hans medarbetare. Ryska myndigheter har kategoriskt förnekat uppgifterna.

ANNONS

I ett överraskande utslag i november underkände Rysslands högsta domstol en dom mot Navalnyj från 2013, då han fälldes för förskingring.

TT

ANNONS