Sprickor i EU:s syn på asylfrågan

ANNONS
|

Ett exempel är Storbritannien. David Camerons konservativa regering har strävat efter att minska invandringen. Regeringen aviserade i somras nya lagar som gör det svårare för asylsökande att hitta en bostad. Så sent som i onsdags kväll sade Cameron att invandringen måste begränsas.

Men på fredagen bekräftade han tidningsuppgifter om att Storbritannien nu ska ta emot tusentals syriska flyktingar. Liknande signaler kom från Portugal och Spanien.

"I EU, ett område med öppna gränser och fri rörlighet, har länderna samma grundläggande värderingar" står det i ett dokument där EU-kommissionen beskriver asylpolitiken. I verkligheten är länderna splittrade.

ANNONS

Några EU-länder, bland dem Tyskland och Sverige, ger i stort sett alla syriska flyktingar uppehållstillstånd. Andra länder har länge haft en restriktiv invandringspolitik, i synnerhet de EU-länder som tillhörde det gamla östblocket. I Lettland har det varit demonstrationer mot planer på att ta emot 250 personer.

En del länder vill ha helt egna regler. Exempelvis tar Slovakien emot 200 flyktingar på villkor att de är kristna.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán har flera gånger varnat för att en massinvandring på sikt hotar den europeiska civilisationen.

- Nu pratar vi om hundratusentals, men nästa år kan vi prata om miljoner, och det är inte slutet. Plötsligt kan vi vara en minoritet på vår egen kontinent, sade Orbán på fredagen.

Tjeckien och Ungern har hindrat flyktingar utan id-handlingar från att resa vidare till Tyskland. Båda länder kräver att Tyskland först utfärdar visum till flyktingarna. Ungerns parlament beslutade på fredagen om fängelse i upp till tre år för den som tar sig in i landet illegalt.

ANNONS

Alla som söker sig till Tyskland flyr inte från krig. Enligt det tyska inrikesdepartementet kom nästan 40 procent av dem som sökte asyl i juli från Balkan – i synnerhet från Albanien, Kosovo och Montenegro.

Medan 84 procent av de syrier som sökte asyl under månaden fick det beviljat var motsvarande siffra för serber närmast försumbar – 0,1 procent – men ansökningarna skapar ändå en stor arbetsbörda för de tyska myndigheterna.

Tyskland räknar med att ta emot 800000 asylsökande i år, fyra gånger fler än i fjol.

Krismötena avlöser varandra. På fredagen hölls ett möte i Prag med premiärministrarna från fyra EU-länder i det forna östblocket – Polen, Ungern, Tjeckien och Slovakien. Senare skulle alla EU:s utrikesministrar mötas.

EU-kommissionen väntas nu föreslå att 160000 asylsökande som kommit till Grekland, Italien och Ungern ska fördelas mellan andra EU-länder.

ANNONS

Men sprickan mellan västra och östra EU är stor. Viktor Orban ansåg att redan sommarens förslag om att fördela 40000 var ren galenskap.

Under hela 2014 sökte 626065 personer asyl i EU:s medlemsländer. Det motsvarar 0,12 procent av EU:s 500 miljoner invånare.

162770 ansökningar beviljades – 0,03 procent av EU:s befolkning.

I år väntas 800000 söka asyl enbart i Tyskland.

Källa: EU:s statistikbyrå Eurostat

ANNONS