En maskerad demonstrant under en protest i Madrid 2015 mot Spaniens så kallade munkavlelag. Arkivbild.
En maskerad demonstrant under en protest i Madrid 2015 mot Spaniens så kallade munkavlelag. Arkivbild.

Spansk rappare på flykt efter omtvistad dom

Rapparen Valtonyc uppges ha lämnat Spanien för att undvika ett tre och ett halvt år långt fängelsestraff för sina textrader. Han är nu internationellt efterlyst. Domen har väckt debatt om yttrandefriheten i Spanien.

ANNONS
|

José Miguel Arenas Beltrán, med artistnamnet Valtonyc, har fått fram till i dag på sig att lämna över sig frivilligt till myndigheterna för att börja avtjäna sitt straff.

Detta sedan högsta domstolen fastställt domen mot honom. Men rapparen är trotsig in i det sista.

"I morgon kommer de att knacka på min dörr för att slänga mig i fängelse. För några låtar", twittrade han på onsdagen, och tillade att "olydnad är legitimt och en skyldighet i denna fascistiska stat".

"Det är inte tal om att ge upp."

Flytt till Belgien

Enligt obekräftade källor till spanska TV3 har 24-åringen från Mallorca tagit sin tillflykt till Belgien för att undkomma sitt straff. På torsdagen utfärdade Spanien både en internationell och nationell arresteringsorder mot rapparen.

ANNONS

Valtonyc är dömd för att genom sina texter ha glorifierat terrorism, grovt förtalat kungahuset och våldshotat en nationalistisk politiker på Mallorca. Själv har han förgäves argumenterat för sin rätt till yttrandefrihet och konstnärligt skapande.

Kontroversiell lag

Domen har väckt debatt om den så kallade munkavlelagen som det konservativa regeringspartiet Partido Popular drev igenom för några år sedan. Lagen kriminaliserar aktiviteter och yttranden som stör "den allmänna ordningen".

Bland andra uppmärksammade fall finns det där en konstnär tidigare i år fick sina fotografier bortplockade från en utställning.

Amnesty International skrev i sin senaste årsrapport att flera fall där människor åtalats för att ha förhärligat terrorism och förnedrat terroroffer på sociala medier rört uttalanden som enligt internationell rätt bör vara tillåtna.

TT

Fakta: Orden som gav fängelse

José Miguel Arenas Beltrán, en rappare som kallar sig Valtonyc, har dömts av Spaniens högsta domstol till 3,5 års fängelse för att på nätet lagt ut sånger med olagliga texter.

Domstolen hänvisar till den spanska författningsdomstolen och Europadomstolen för mänskliga rättigheter och skriver att sångerna "kan anses vara ett uttryck för hattal för att blidka eller uppmuntra, om än på indirekt vis, en risksituation för personer, tredjepartsrättigheter eller för själva systemet med friheter".

Några exempel på Valtonycs texter:

"Kungen har en träff på bytorget, med en snara om halsen" och "Jorge Campos förtjänar en atombomb av förstörelse" och "jag ska slita ut hans artärer" (riktat mot en nationalistisk politiker på Mallorca). "Låt dem bli lika rädda som en polis i Baskien." (Enligt HD ett förhärligande av den baskiska terrorgruppen ETA).

Valtonyc har också sjungit om att döda en Madridpolitiker och att en balearisk politiker borde dö i en gaskammare.

Källor: AFP, El País, La Vanguardia

ANNONS