Monumentet vid De stupades dal (Valle de los Caídos) där Spaniens forne diktator Francisco Franco ligger begravd. Arkivbild.
Monumentet vid De stupades dal (Valle de los Caídos) där Spaniens forne diktator Francisco Franco ligger begravd. Arkivbild.

Spaniens regering godkänner flytt av Franco

Den spanska socialistregeringen har gett grönt ljus till att gräva upp Francisco Francos kvarlevor – planer som väcker ont blod hos oppositionen.

ANNONS
|

Dekretet från regeringen gör det juridiskt möjligt att flytta kvarlevorna från det omstridda monumentet i De stupades dal (Valle de los Caídos), 43 år efter diktatorns död.

Premiärminister Pedro Sánchez har haft frågan högt på sin agenda sedan han och socialistpartiet PSOE tog över makten från konservativa Partido Popular (PP) i början av sommaren. Det är orimligt att i ett demokratiskt land ha ett "mausoleum tillägnat en diktator", sade regeringspartiets gruppledare i senaten Ander Gil inför beslutet.

"Oförenligt med demokratin"

Monumentet där Franco ligger begravd byggdes av fascistregimen, med hjälp av tvångsarbetande politiska fångar, och består bland annat av en stor basilika och ett 150 meter högt kors. Förutom diktatorn ligger över 30000 stupade från båda sidor i inbördeskriget begravna vid platsen.

ANNONS

Regeringen vill förvandla den till ett monument för att minnas och hedra krigets offer.

- Demokratin är inte förenlig med ett gravmonument där Francos minne hyllas, sade vice premiärminister Carmen Calvo vid en presskonferens efter beslutet, enligt El País.

Uppgrävningen bör kunna inledas vid slutet av året, tillade hon.

Släktingar på tvären

Innan planerna kan sättas i verket måste dekretet godkännas av parlamentet. Så väntas ske då det även backas upp av PSOE:s stödpartier, vänsterpartiet Podemos liksom de katalanska separatistiska partierna och ett baskiskt nationalistparti.

Francos efterlevande är dock inte glada, och har hittills vägrat att gå med på att flytta kvarlevorna till en familjegrav i Galicien. Om de inte själva väljer ut någon ny plats blir det upp till regeringen att utse en, enligt Calvo.

Även oppositionen motsätter sig flytten, och har hotat att utmana beslutet i domstol.

- Det tycks viktigare (för Sánchez) att återuppväcka spöken ur det förflutna än att försöka locka människor med framtiden, säger PP-ledaren Pablo Casado.

ANNONS
TT

Fakta: De stupades dal

Monumentet byggdes 1940–1958 i San Lorenzo de El Escorial nordväst om Madrid av Francoregimen. Diktatorn invigde platsen den 1 april 1959.

Kvarlevorna av33847 stupade från det spanska inbördeskrigets båda sidor finns begravda på platsen.

General Francisco Franco, som dog 1975, ligger i basilikan, som är en del av monumentet, tillsammans med José Antonio Primo de Rivera, grundare av Falangistpartiet.

Ovanför basilikan, som är insprängd i ett berg, står ett 150 meter högt kors som syns på milsvida avstånd.

På Francos dödsdag den 20 november vallfärdar fortfarande falangister och fascister till De stupades dal (El valle de los caídos).

ANNONS