Poliser i Barcelona. Bilden är från tidigare i veckan.
Poliser i Barcelona. Bilden är från tidigare i veckan.

Katalonien förkastar nytt drag från Madrid

ANNONS
|

- Det skulle vara förståndigt, rimligt och demokratiskt att stanna upp och säga att det inte blir någon folkomröstning, vilket de vet inte kommer att hända, säger Rajoy.

Åklagarmyndigheten i Madrid begärde i veckan att inrikesdepartementet skulle ta kontroll över samtliga poliskårer i Katalonien, inklusive den regionala Mossos d'esquadra, för att stoppa den av författningsdomstolen förbjudna omröstningen, som planeras till den 1 oktober. På lördagen kallade den högste åklagaren i Katalonien, José María Romero de Tejada, till sig de högsta polischeferna i regionen för att meddela beslutet.

Ska "koordineras"

Enligt inrikesdepartementet handlar det inte om att ta kontrollen från Katalonien, utan om att bättre samordna de olika polisstyrkorna i regionen. Enric Millo, centralregeringens representant i Katalonien, säger att Mossos d'esquadra fortfarande är ansvarigt för säkerheten i regionen men att poliskåren ska "koordineras" direkt av inrikesdepartementet och inte av lokala myndigheter.

ANNONS

Men den katalanska poliskårens chef Josep Lluís Trapero har enligt den katalanska tidningen Ara protesterat mot åklagarmyndighetens begäran eftersom han anser att det är olämpligt att polisen lyder under en annan förvaltningsapparat än den som formellt ska styra den.

Accepterar inte

Och Kataloniens inrikeschef Joaquim Forn avvisar Madrids påbud.

- Vi fördömer statens intervention för att kontrollera Kataloniens polisstyrkor, säger han i ett tv-sänt anförande.

- Vi kommer inte att acceptera denna kontroll.

TT

Fakta: Den katalanska folkomröstningen

I folkomröstningen den 1 oktober får väljarna ta ställning till frågan "Vill du att Katalonien ska bli en självständig stat i form av en republik?".

Den styrande koalitionen avser att utropa självständighet inom 48 timmar om resultatet blir ett ja, oavsett nivån på valdeltagandet.

Förutom lagen om folkomröstning har det regionala parlamentet antagit en lag om hur en övergång till en katalansk republik ska gå till, om det blir ja i folkomröstningen.

Några motiv för självständighet är värnandet av katalansk kultur, särskilt språket. Dessutom anses det spanska systemet för att ta in skatter från regionerna vara orättvist och missgynna det ekonomiskt starka Katalonien, som står för en femtedel av Spaniens ekonomi.

Folkomröstningen har förbjudits av Spaniens författningsdomstol och centralmakten i Madrid har vidtagit flera åtgärder för att förhindra den.

ANNONS