Både May och Corbyn upprepade sina tidigare löften inför stundande brexitförhandlingar om Storbritanniens utträde ur EU i gårdagens valutfrågning. På bilden May med utfrågaren Jeremy Paxman.
Både May och Corbyn upprepade sina tidigare löften inför stundande brexitförhandlingar om Storbritanniens utträde ur EU i gårdagens valutfrågning. På bilden May med utfrågaren Jeremy Paxman.

Plötslig spänning inför brittiskt val

ANNONS
|

Bara sex procentenheter skiljer mellan regerande Konservativa partiet och socialdemokratiska Labour enligt de senaste opinionsmätningarna på tisdagen.

Även om det mesta tyder på att "Tories" kommer att sitta kvar vid makten är siffrorna närmast sensationella för Labour, som ansågs chanslöst när valkampanjen inleddes.

Partiledaren Jeremy Corbyn tycks 68 år gammal ha hittat en ny vår och skötte sig oväntat starkt när tv-kanalerna Sky och Channel4 frågade ut de båda huvudmotståndarna i måndags kväll.

"Corbyn gick betydligt bättre hem hos åhörarna. May var tråkig men professionell. Efter sex veckors kampanj fick tittarna se två ledare som upptäckt att det här valet oväntat har blivit en tävling igen", analyserar förre Labourparlamentsledamoten Tom Harris i tidningen The Telegraph.

ANNONS

Tuffhet gillas

May är visserligen fortsatt storfavorit att vinna valet och plockar poäng på att vara "ett jäkla besvärligt fruntimmer", som rivalen Ken Clarke beskrev henne under fjolårets kamp om partiledarposten.

Mays tuffhet gillas av de många britter som vill se regeringen agera hårt i de kommande förhandlingarna om Storbritanniens utträde ur EU.

- Jag är inte redo att skriva under en dålig uppgörelse för Storbritannien, sade premiärministern i tv-utfrågningen i måndags.

"Vettig relation"

Å andra sidan växer Corbyns stöd bland den stora minoritet som röstade för att stanna kvar i EU i folkomröstningen i fjol och som fasar för att den konservativa regeringen kan tänkas lämna unionen helt utan framtida avtal om allt från pensioner och inresetillstånd till regler för import och export.

Att Corbyn plötsligt agerar mer trovärdigt och stabilt än tidigare uppskattas av dem som vill se en mjukare hållning gentemot Bryssel.

- Vi ska se till att det blir ett avtal. Låt oss bygga en vettig relation med EU, lovade Corbyn i måndags.

ANNONS

Växande klyftor

Labour-ledaren har varit hårt kritiserad efter tillträdet i september 2015. Alldeles för mycket vänster och för otydlig kring brexit och invandringen har varit några av omdömena.

Nu är han ändå på väg att göra ett betydligt bättre val än vad många trodde var möjligt – mycket tack vare krav på klassisk utjämningspolitik i ett läge när inkomstklyftorna i Storbritannien ökar allt mer.

- Det här landet är allt mer splittrat mellan de rikaste och de fattiga. Man löser inte problemen genom att ignorera dem, valtalade Corbyn i tv-utfrågningen i måndags.

Cambridge, TT:s korrespondent

Fakta: May och Corbyn

Theresa May, född 1956, är Storbritanniens premiärminister sedan juli 2016, då företrädaren David Cameron valde att avgå sedan de brittiska väljarna i en folkomröstning röstat för att lämna EU. Ytterligare några månader senare valdes hon även formellt till partiledare i Konservativa partiet. May var inrikesminister 2010–2016 och är parlamentsledamot sedan 1997 (för Maidenhead, väster om London). Hon är gift med förre studiekamraten Philip, men har inga barn.

Jeremy Corbyn, född 1949, är brittiska Labours ledare sedan september 2015. Han valdes i en medlemsomröstning med nästan 60 procent av rösterna, trots att han ansågs chanslös då han länge tillhört partiets yttersta vänsterflygel. Corbyn har varit parlamentsledamot (för Islington i norra London) sedan 1983, har varit gift tre gånger och har tre söner.

Fakta: Valet i Storbritannien

Storbritannien håller parlamentsval den 8 juni, sedan premiärminister Theresa May överraskande utlyst nyval i april, trots att landet röstade så sent som i maj 2015.

Samtliga 650 parlamentsledamöter väljs i enmansvalkretsar över hela landet. Eftersom inga utjämningsmandat finns kan ett parti få stor majoritet i parlamentet, även om det bara vinner med knapp marginal i valkretsarna.

I valet 2015 vann exempelvis Konservativa partiet (Tories) 330 platser (24 fler än i valet 2010) med totalt cirka 37 procent av rösterna. Labour fick i sin tur 232 mandat (-26) med drygt 30 procent av rösterna.

ANNONS