En burmesisk soldat vid en militärinsats i Burma, som plågas av väpnade konflikter. Arkivbild.
En burmesisk soldat vid en militärinsats i Burma, som plågas av väpnade konflikter. Arkivbild.

Spänningarna ökar i västra Burma

Militären har dödat minst tio personer i delstaten Rakhine i västra Burma efter att ha attackerats av beväpnade män, uppger landets armé. De ökande spänningarna i regionen, som plågas av etniska motsättningar, har på kort tid krävt omkring 40 människoliv.

ANNONS
|

Enligt den burmesiska armén angreps soldaterna i samband med en insats i byn Kyet Yoe Pyin nära gränsen mot Bangladesh varpå militären gick till motangrepp, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Våldet har trappats upp de senaste dagarna i Rakhine, där en stor del av Burmas marginaliserade muslimska minoritet rohingya bor.

- Det är oklart om det är rohingyas gerillaarmé som har tagit till våld. Men desperationen ökar, så risken att de tar till våld ökar, säger Frida Perjus, Burmahandläggare vid Olof Palmecentret, till TT.

ANNONS

Sekteristiskt våld

Militären har infört utegångsförbud i staden Maungdaw och över 400 skolor har stängts ned. Nu kommer rapporter om att människor flyr regionen. Och enligt aktivister är militärinsatsen bara en förevändning för att kunna slå ned mot rohingya, som beskrivits som en av ett av världens mest förföljda folk, rapporterar AFP.

Oroligheterna har höjt farhågor om en återupprepning av det sekteristiska våldet 2012, då fler än hundra människor dödades. Tiotusentals rohingya bor i överfulla flyktingläger efter de våldsamma sammandrabbningarna med buddhistiska nationalister, som betraktar dem som illegala invandrare från Bangladesh

Lång konflikt

Frida Perjus tror att den burmesiska armén kommer att slå ned motståndet väldigt fort.

- Men den stora risken är att det här spär på motsättningarna som finns mellan de två olika folkgrupperna i området, rakhine som är buddhister och rohingya, och där det har funnits konflikter och rivaliteter i flera decennier. Och det har hela tiden varit politiska krafter som har utnyttjat de här konflikterna.

Båda folkgrupperna i Rakhine är marginaliserade. Och Frida Perjus förhoppning är att Burmas utrikesminister och de facto-ledare, fredspristagaren Aung San Suu Kyi till slut kommer att stå upp för rohingyas rättigheter.

ANNONS

- Men det är en oerhört känslig fråga i Burma. Det är därför Aung San Suu Kyi varit så tyst om det här, för det skulle vara politiskt självmord för henne att fördöma vad som händer.

Fakta: Oroligheterna i Rakhine

I tisdags dödades tolv personer i sammandrabbningar i Rakhine. Hundratals män beväpnade med pistoler och svärd ska ha angripit soldater i byn Pyaungpit. Fyra militärer och en av angriparna dödades. Ytterligare sju människor dödades i samband med ett bråk i en närliggande by, enligt statliga Global New Light of Myanmar.

I söndags dödades nio poliser i koordinerade attacker mot tre gränskontroller. Det är fortfarande oklart vilken grupp som låg bakom de attackerna.

Minst 39 människor har dödats i den senaste tidens oroligheter.

ANNONS