Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

171029-usarysskontakter-555090_se.gp_1.jpg
Den särskilde utredaren Robert Mueller är i rampljuset i Washington inför utsikten att någon ska delges misstankar i utredningen om rysk inblandning i förra årets valrörelse. Arkivbild.

Spänd väntan på gripanden i Rysslandshärva

Spekulationer böljar i Washington efter rapporter om att någon redan i morgon kan delges misstanke om brott i utredningen kring rysk inblandning i presidentvalet. President Donald Trump brännmärker utredningen som "häxjakt".

Efter medierapporter i fredags om att en åtalsjury har godkänt formella anklagelser mot minst en person i utredningen om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet i fjol, har rykten surrat i Washington hela helgen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Enligt uppgifterna skulle misstänkta kunna gripas redan under måndagen. Det finns ingen information om vem som kan tänkas delges misstanke om brott.

Utredningen leds av den särskilde åklagaren Robert Mueller, som är före detta chef för den federala polisen, FBI. En talesperson för Mueller har avböjt att kommentera uppgifterna.

Möjliga namn

Chris Christie, republikansk guvernör med nära band till Trump, säger till tv-kanalen CNN att "alla som informerats av den särskilde åklagaren att de är föremål för utredning har anledning att känna oro".

Adam Schiff, Demokraternas främste man i representanthusets underrättelseutskott, nämner i en intervju för ABC News två möjliga namn som förekommit i spekulationerna, förre nationelle säkerhetsrådgivaren Michael Flynn och Donald Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort. Men Schiff understryker att hans utskott inte fått någon information från Mueller.

Trump twittrar

Chris Christie försäkrar att president Donald Trump själv inte är föremål för utredning. Adam Schiff avböjer, på en direkt fråga från ABC News programledare George Stephanopoulos, att kommentera om Trump utreds.

- Jag kan inte svara på det, på något sätt, säger han.

Presidenten själv kommenterar händelseutvecklingen i en serie inlägg på Twitter under söndagen. Han avfärdar Muellers utredning som "häxjakt", iscensatt av Demokraterna för att avleda uppmärksamhet från bland annat Hillary Clintons e-posthantering. Trump lyfter också fram medierapporter i veckan om att Hillary Clintons kampanj och Demokraterna skulle ha finansierat efterforskningar kring hans påstådda Rysslandskontakter.

"Det ligger så mycket SKULD hos Demokrater/Clinton och nu väller fakta fram. GÖR NÅGOT!", twittrar presidenten.

Fakta: Trump och Ryssland

Misstankarna om samröre mellan personer i Trumps stab och den ryska regeringen – som amerikanska underrättelsetjänster anklagar för att lagt sig i USA-valet – har hängt som ett svart moln över presidenten sedan han tillträdde i januari.

Flera utredningar pågår i såväl kongressens, FBI:s som olika underrättelsetjänsters regi.

Rysslands tidigare USA-ambassadör Sergej Kisljak hade flera möten med företrädare för Trumpkampanjen före valet. Förre säkerhetsrådgivaren Michael Flynn avgick i februari sedan det framkommit att han förtigit detaljer om kontakterna.

Även Jeff Sessions, nu justitieminister, träffade ambassadören, och har därför sagt att han inte kan aktivt kan delta i ryssutredningen.

Bland andra Trumps svärson Jared Kushner och sonen Donald Trump jr träffade i fjol en rysk jurist med koppling till Rysslands regering, sedan Trump jr fått ett erbjudande om komprometterande uppgifter om Demokraternas rival Hillary Clinton.

I maj avskedade Trump FBI-chefen James Comey, och sade senare att det hade med "Rysslandsgrejen" att göra. Enligt Comey bad presidenten honom "släppa" utredningen av Flynn.

Senare samma månad utsåg det amerikanska justitiedepartementet den tidigare FBI-chefen Robert Mueller till särskild åklagare i en utredning av "den ryska regeringens ansträngningar att påverka det amerikanska presidentvalet 2016 och relaterade frågor".

Moskva har förnekat all inblandning i försök att påverka USA:s presidentval, och Trump har sagt att hans kampanj inte konspirerat med Ryssland

Mest läst