Kongoleser väntar på att rösta utanför en vallokal i distriktet Limete i huvudstaden Kinshasa under söndagen.
Kongoleser väntar på att rösta utanför en vallokal i distriktet Limete i huvudstaden Kinshasa under söndagen.

Båda sidor hävdar valseger i Kongo

Vår kandidat är på väg mot seger, hävdar oppositionen. Vi kommer att vinna, kontrar regeringen. Spänningarna ökar i väntan på resultatet i Kongo-Kinshasas kaotiska val.

ANNONS
|

De första siffrorna från rösträkningen visar att Felix Tshisekedi, från det största oppositionspartiet, ligger jämsides med den andra utmanarkandidaten Martin Fayulu på drygt 40 procent. Detta enligt Vital Kamerhe, kampanjchef för Tshisekedi. Den styrande alliansens kandidat Emmanuel Ramazani Shadary ligger i nuläget långt efter med blygsamma 13 procent, enligt Kamerhe.

I Shadarys läger är bilden den motsatta.

- För oss är seger en självklarhet, säger Nehemie Mwilanya, stabschef för den avgående presidenten Joseph Kabila och medarbetare i Shadarys valkampanj, vid en presskonferens.

ANNONS

Resultat dröjer

Ännu är dock bara en liten del av rösterna räknade. Det slutliga valresultatet väntas offentliggöras först den 15 januari.

Söndagens val hölls efter två år av förseningar. Om allt går som tänkt kan det innebära det första fredliga maktskiftet i landet på flera decennier. Valdagen präglades dock av anklagelser om fusk och oroligheter. Minst fyra personer har rapporterats döda i sammandrabbningar vid en vallokal i den oroshärjade provinsen Sydkivu.

Röstandet försenades också på flera håll, bland annat på grund av tekniska problem med det nya elektroniska röstsystemet.

"Relativt lugnt"

Men under omständigheterna gick valet ändå "relativt lugnt" till, enligt landets inflytelserika katolska biskopskonferens Cenco. Kyrkans valobservatörer, som säger sig ha närvarat vid 78 procent av vallokalerna, väntas lämna en första mer detaljerad rapport under måndagen.

Att valet skjutits upp i två år, och att den sittande presidenten Joseph Kabila under tiden klamrat sig fast vid makten trots protester, gör att många misstänker mer omfattande fusk för att säkerställa att den styrande alliansens kandidat, Emmanuel Ramazani Shadary, vinner. Favoriten i opinionsmätningarna inför valet har varit den fram till nyligen relativt okände parlamentsledamoten och affärsmannen Martin Fayulu.

Kabila har styrt Kongo-Kinshasa sedan 2001, då han tog över makten efter sin far som mördades under det dåvarande kriget.

ANNONS
TT-AFP-Reuters

Fakta: Våldsamma krig

Kongo-Kinshasa blev självständigt från Belgien 1960. Tillgången på naturresurser som guld, uran, koppar och kobolt kunde ha gjort landet till ett av världens rikaste, men korrupta ledare och brutala miliser har i stället gjort det till ett av världens fattigaste.

De så kallade Kongokrigen, med upprinnelse i etniska konflikter i östra delen av landet, har bidragit med mycket lidande. Kriget 1998–2003 betraktas av många som den dödligaste konflikten sedan andra världskriget och även om kriget formellt nu är avslutat pågår fortfarande lokala våldsamheter i öst.

Kriget och dess följder beräknas ha krävt minst 3,3 miljoner människoliv sedan 1998. Flera grannstater har varit inblandade. FN anklagade 2010 samtliga utländska styrkor för grova krigsförbrytelser. Hårdast kritik har riktats mot trupperna från Rwanda och Uganda.

De senaste åren har spänningarna ökat ytterligare på flera andra håll och vid årsskiftet 2017/2018 befann sig fyra miljoner människor på flykt inom landet. Situationen är särskilt allvarlig i Kasai-regionen, men nya strider pågår även i Nord- och Sydkivu i öster där motståndet mot president Joseph Kabila tilltagit.

Söndagens presidentval omfattade också parlamentsval och val till provinsparlament.

Källor: Utrikespolitiska institutet, Nationalencyklopedin

ANNONS