Somalias president beredd att förlåta

Mohamed Abdullahi Mohamed har installerats som president i Somalia. I sitt tal sträckte han ut en hand till dem som är beredda att lägga ned vapnen i det krigshärjade landet.

ANNONS
|

Vid ceremonin, som bevittnades av ett flertal av landets regionala ledare, lovade presidenten att bekämpa terrorrörelsen al-Shabaab och andra extremistgrupper på Afrikas horn under mandatperioden. Men Mohamed Abdullahi Mohamed höll också dörren öppen för försoning.

- Ni har vilseletts, förstört egendom och dödat många somalier. Kom till oss, och vi kommer att erbjuda er ett gott liv, sade han under ett tal i närheten av den internationella flygplatsen i huvudstaden Mogadishu, enligt Reuters.

ANNONS

Mohamed Abdullahi Mohamed – känd under smeknamnet Farmajo – har akademiska examina i historia och statsvetenskap i USA, och både somaliskt och amerikanskt medborgarskap. Han var premiärminister några månader i skiftet 2010–2011.

Somalia har befunnit sig i kaos sedan 1991, då är diktatorn Siad Barre störtades, och har skakats av väpnade konflikter mellan olika grupperingar sedan dess. al-Shabaab för ett krig mot regeringen som krävt många dödsoffer. Gruppen vill införa sin egna mycket stränga tolkning av islamisk lag.

TT

Fakta: Somalia

Inbördeskriget i Somalia inleddes 1991 när diktatorn Siad Barre störtades. Landet kastades in i klankrig och kaos, med två utbrytarrepubliker i norr i form av Puntland och Somaliland.

I två decennier gjordes otaliga misslyckade försök att bilda regering i landet. Sedan 2012 har dock Somalia haft en regering som har fått stöd internationellt, både ekonomiskt och militärt. Men landets styre har varit instabilt.

Den terrorstämplade jihadiströrelsen al-Shabaab har pressats tillbaka från delar av landet, men utgör fortfarande ett stort hot.

Källor: Landguiden, Foreign Policy, BBC med flera

ANNONS