EU:s hårdare regler mot engångsplast är framför allt till för att minska mängden plast i havet och på stränder. På arkivfotot från februari samlar frivilliga in sopor på en strand på ön Evvia, nordost om Aten. Arkivbild.
EU:s hårdare regler mot engångsplast är framför allt till för att minska mängden plast i havet och på stränder. På arkivfotot från februari samlar frivilliga in sopor på en strand på ön Evvia, nordost om Aten. Arkivbild.

Snart adjö till frigolitmuggar i EU

Drinkpinnen, gaffeln och sugröret i engångsplast har sannolikt bara två års livstid kvar sedan även EU-länderna enats om sin syn på vilka plastvaror som borde stoppas. Även frigolitmuggen hotas med förbud.

ANNONS
|

Enighet nåddes på onsdagen vid ett ambassadörsmöte i Bryssel och innebär att slutliga kompromissförhandlingar med EU-parlamentet kan inledas redan nästa vecka.

Sveriges miljöminister Karolina Skog (MP) är nöjd – även om hon gärna hade sett lite hårdare tag från EU-länderna i ministerrådet.

- Vi tycker att det fanns ett utrymme att gå lite längre, men i stora drag är jag ändå nöjd. Rådet har stärkt förslaget i någon del och har lagt till förbud mot muggar av frigolit, men försvagat det i en annan del, till exempel genom att flytta fram måldatumet för insamling av plastflaskor, säger Skog till TT.

ANNONS

Listan kan utökas

EU-kommissionen vill att länderna senast år 2025 ser till att samla in 90 procent av alla engångsflaskor i plast. Medlemsländerna tycker dock att år 2030 får räcka.

Karolina Skog poängterar samtidigt att åtgärdslistan längre fram kommer att kunna utökas.

- Det här handlar om att sätta nya principer på plats. Det finns stora möjligheter att inom ett eller två år fylla på med nya produkter, säger miljöministern.

Klart till nyår?

Redan på tisdag möts företrädare för EU-parlamentet, medlemsländerna och kommissionen för att hamra fram en slutlig kompromiss.

Parlamentet och medlemsländerna står hyfsat nära varandra, vilket tyder på att förhandlingarna knappast behöver dra ut på tiden.

- Det finns en väldigt tydlig gemensam riktning. Det utgör en bra grund för att komma överens, säger Karolina Skog på telefon från Nordiska rådet i Oslo.

Om allt går som väntat kan åtgärderna mot engångsplasten börja gälla redan från år 2021.

ANNONS
Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: EU:s åtgärder mot engångsplasten

Här är några av de åtgärder som EU-kommissionen föreslagit för att minska mängden plast i havet:

* Förbud mot plast i vissa produkter "om alternativ finns lätt tillgängliga och överkomligt". Gäller för bomullspinnar (tops), bestick, tallrikar, sugrör, omrörare och ballongpinnar, som kommer att behöva framställas av mer hållbara material.

* Medlemsländerna tvingas minska användningen av livsmedelsbehållare och muggar genom nationella minskningsmål.

* Tillverkarna ska bidra till att täcka kostnader för avfallshantering och sanering för livsmedelsbehållare, förpackningar (till exempel för chips och godis), muggar, cigarettfilter (inklusive fimpar), våtservetter, ballonger och tunna plastkassar.

* Tillverkare av fiskeredskap i plast behöver täcka kostnaderna för insamling av avfall från mottagningsanordningar i hamnar och för transport och behandling av avfallet.

Källa: EU-kommissionen.

ANNONS