Snabb robotutveckling överraskar

Nordkorea säger sig nu, efter sitt senaste robottest, ha kapacitet att nå hela USA. Vapenexpertis som intervjuats av brittiska BBC framhåller också att robotutvecklingen i Nordkorea gått snabbare än väntat.

ANNONS
|

Uppskjutningen skedde nattetid, vilket är ovanligt, och avsikten kan ha varit att förvirra. Förberedelser för en uppskjutning har kunnat följas via spionsatelliter, men varken tidpunkten eller platsen – Mupyong-ni – var den väntade, enligt Melissa Hanham, forskare vid James Martin-centret för icke-spridningsstudier som följer utvecklingen från universitetsmiljö i Monterey i Kalifornien.

Hanham bedömer enligt BBC att Nordkorea kanske redan experimenterar med flera, tidigare okända uppskjutningsplatser.

Forskaren David Wright vid UCS Global Security Program i Cambridge, Massachusetts, beräknar att robotens räckvidd kan vara så stor att den skulle kunna nå inte bara till Kalifornien. I ett blogginlägg som återges av flera nyhetsmedier skriver Wright att den kanske till och med kan nå storstäder längre österut i USA som Denver, Chicago, Boston och New York.

ANNONS

Melissa Hanhams analys är snarlik: "Tillgängliga data tyder på en räckvidd upp till 10400 km. En uppskjutning från Rason i nordöstra Nordkorea skulle kunna betyda att New York är inom räckhåll."

Hot – och mothot

Diktatorn Kim Jong-Un säger att uppskjutningen är en "kraftig varning" riktad mot USA.

President Donald Trump kallar robottestet en "våghalsig och farlig" åtgärd som kommer att "isolera landet ytterligare".

"USA fördömer det här testet och avvisar regimens påstående att de här testen – och de här vapnen – garanterar Nordkoreas säkerhet. I själva verket har de motsatt effekt", säger Trump i ett uttalande.

USA kommer att "vidta alla nödvändiga åtgärder" för att trygga landet och skydda landets allierade i regionen, heter det.

Ryssland

Både USA och Sydkorea har gjort bedömningen att det verkligen var en interkontinental robot. Ryssland bedömer å sin sida att det handlar om en medeldistansrobot.

Utrikesministern Rex Tillerson säger att Ryssland och Kina bär ett unikt ansvar för det växande hotet från Nordkorea.

Även Kina fördömer dock testet och uppmanar Nordkorea att respektera FN:s sanktioner och upphöra med handlingar som kan leda till ökade spänningar på Koreahalvön. Landet hoppas att alla parter kan agera med försiktighet för att förhindra att situationen eskalerar, heter det enligt nyhetsbyrån AFP i ett uttalande från landets utrikesdepartement.

ANNONS

Flög 100 mil

Nordkorea uppger att det, för andra gången, rörde sig om en interkontinental ballistisk robot. Roboten färdades en sträcka på nära 100 mil, och nådde en höjd på drygt 372 mil, innan den slog ned efter 47 minuter.

Nordkorea kallar roboten Hwasong-14. I uttalanden från den statliga nyhetsbyrån KCNA sägs att den är av samma typ som den robot som testades tidigare i somras. Men regeringen i Seoul, Sydkorea, bedömer liksom sakkunniga i flera andra länder att den senaste roboten var mer kraftfull.

Den tros ha slagit ned i vattnet i Japans ekonomiska zon.

USA och Sydkorea genomförde efter uppskjutningen en fullskalig och skarp precisionsövning med robotar, enligt ett uttalande från den amerikanska militären. De sköts mot "Sydkoreas territorialvatten längs östkusten". Sydkoreas försvarsminister Song Young-Moo uppger att landet också kommer att vidta egna åtgärder "så snart som möjligt" efter Nordkoreas hot.

TT

Fakta: Vapenutveckling i Nordkorea

Nordkorea har, trots internationella fördömanden och FN-sanktioner, genomfört flera kärnvapentester och gång på gång provskjutit robotar.

Robotprogrammet ska ha inletts med Scudrobotar som hämtades från Egypten 1976. Kapaciteten att tillverka egna robotar, av Hwasong-typ, ska ha uppnåtts 1984. Sedan dess har flera robottyper utvecklats och minst två är under fortsatt utveckling.

En uppskjutning från en ubåt som genomfördes 2016 beskrevs som en teknisk milstolpe.

Expertis i olika länder har gjort mycket olika beräkningar av de nordkoreanska robotarnas räckvidd.

Tidigare i sommar provsköts vad som bedöms ha varit en långdistansrobot. Nordkorea beskrev det som en interkontinental ballistisk robot, vilket betyder att den inte skulle vara styrbar i lika stor utsträckning som stormakternas kryssningsrobotar.

Fortfarande tros Nordkorea sakna förmåga att genomföra ett robotanfall mot ett exakt mål, till exempel en storstad i USA – och tillverka en tillräckligt liten kärnstridsspets för att roboten ska kunna bära den.

Källor: IISS, BBC.

ANNONS