Smörj dig med kycklingextrakt - slipp malaria

Sjukdomen Malaria skördar hundratals liv varje år. Men nu har etiopiska forskare möjligen en lösning på eländet - "smörj in dig med kycklingextrakt", menar de, och förbli myggfri.

ANNONS
|

I dagsläget finns inget botemedel för sjukdomen Malaria, som orsakas av myggbett. Men nu har etiopiska forskare höga förhoppningar om något som faktiskt kan fungera, efter att de gjort en studie, vilket Yahoo.com har skrivit om.

De har nämligen upptäckt att myggor inte tycker om doften av kyckling. Ett team med insektsexperter under ledning av Habte Tekie vid universitetet i Addis Adeba i Etiopien, påbörjade enundersökning i ärendet, efter att de märkt hur myggorna drar sig till människor och andra djur - men inte till just kyckling.

God potential till att bli botemedel

– Vi såg att myggorna drog sig från lukter som kommer från kyckling. Detta innebär att kyckling har god potential att bli ett botemedel, säger Habte Tekie om upptäckten.

ANNONS

En teori forskarna har, är att myggorna ser kycklingar som rovdjur och att det är därför som de undviker dem. Tester som har utförts i tre byar i Etiopien visade att familjer som sov tillsammans med en kyckling, var helt myggfria morgonen därpå, medan familjer som sov utan, hade haft myggor hos sig.

"Sov tillsammans med djuren"

Efter det experimentet, ville forskarna göra en uppföljning, där familjerna inte behövde sova tillsammans med djuren eftersom det var lite av en utmaning. Därför fick de flaskor med kycklingextrakt att smörja in sig med - och resultaten blev en succé. Nu planerar man att samarbeta med svenska forskare för att utveckla ett luktfritt extrakt, då lukten inte ska vara särskilt inbjudande.

Malaria hotar 60 procent av befolkningen i Etiopien och under 2015 dog över 400 000 människor till följd av sjukdomen, enligt Times of India.

ANNONS