Boracay har varit stängt för besökare i sex månader i ett försök att komma till rätta med problemen som har uppstått i massturismens spår.
Boracay har varit stängt för besökare i sex månader i ett försök att komma till rätta med problemen som har uppstått i massturismens spår.

Slutfestat på stranden när turistö nyöppnar

Färre hotell, begränsat antal besökare – och inga mer fester på stränderna. När den nystädade filippinska paradisön Boracay åter öppnar för besökare är det med hopp om att turismen ska vara mer hållbar.

ANNONS
|

Några av världens finaste stränder hade förvandlats till en smutspöl. Det slog Filippinernas president Rodrigo Duterte fast innan han i april beordrade att Boracay skulle stängas i ett försök att stärka infrastrukturen och komma till rätta med överexploateringen av det populära turistmålet.

Ön är något av en kronjuvel i den filippinska besöksnäringen, med omkring två miljoner turister varje år. Men när Boracay efter sex månader åter slår upp portarna under fredagen är det med en rad restriktioner i syfte att skydda de vita stränderna och det turkosa havet.

Inga strandpartyn

Antalet hotell och restauranger har minskat och det finns numera en gräns för hur många personer som får anlända till ön varje dag: 6405. Sammantaget får max 19000 turister befinna sig på ön samtidigt, enligt Bloomberg som citerar landets miljöminister.

ANNONS

Dessutom är det numera förbjudet att dricka och röka på offentliga platser – och de strandpartyn som lockat många besökare är ett minne blott. All vattensport, förutom simning, har gått samma öde till mötes och öns tre kasinon har stängts i enlighet med Dutertes önskemål.

Hållbarhet i fokus

Filippinernas turismminister Bernadette Romulo-Puyat hoppas att det nya Boracay ska bli början på en kultur av hållbar turism i landet.

- Vi måste förstå vilka konsekvenser våra handlingar får för miljön både nu och i framtiden, säger hon till nyhetsbyrån AFP och andra journalister.

Att horderna av besökare har satt förödande spår på Boracay har många varit eniga om. Men stängningen kritiserades för att ha genomförts på ett brutalt sätt, utan hänsyn till de tiotusentals arbetstillfällen inom turismen som påverkades.

TT

Fakta: Populärt resmål

Filippinerna består av över 7000 öar, varav nära 900 är bebodda, och ligger öster om asiatiska fastlandet. Det storslagna landskapet och långsträckta stränder lockar turister till landet. Många besöker också huvudstaden Manila.

I landet finns sju platser som klassats som världsarv av FN-organet Unesco.

Antalet utländska besökare ökade från drygt 4 miljoner 2013 till 6,6 miljoner 2017 (siffrorna inkluderar även filippinier bosatta utomlands som reser hem på semester). De flesta av besökarna kom 2017 från Sydkorea, USA, Kina, Japan, Taiwan och Australien.

Källa: Landguiden

ANNONS