Slumpen räddade dem från vulkanutbrottet i Guatemala

Den guidade turen till vulkanen i Guatemala var fullbokad. Det räddade vänersborgaren Carl-Johan Johansson och hans tre vänner från att drabbas av dess våldsamma utbrott under söndagskvällen.
– Man såg hur lavan sprutade ut och himlen lyste upp rött, säger han till GP.

ANNONS
|

Under söndagskvällen, lokal tid, fick Volcán de Fuego – "Eldvulkanen" – i södra Guatemala ett utbrott. På plats var Carl-Johan Johansson, 23, och hans tre vänner från Vänersborg. Tillsammans hade de planerat att gå en guidad heldagstur uppe på vulkanen.

– Visst hade vi läst lite om att den fortfarande är aktiv. Men det går ändå dagliga turer och är en stor turistgrej. Ingen hade räknat med att det skulle bli så här, säger han.

Tanken var att gänget skulle ta sig upp på vulkanen under just söndagen. Men då deras planerade tur var fullbokad fick de vänta ytterligare en dag och bodde då kvar vid vulkanens fot.

ANNONS

På kvällen när de satt och spelade kort och drack öl fick de höra att alla måste utrymma akut.

– Vi fick packa väskorna fort som fasen. Hela byn skulle evakueras. Man såg hur lavan sprutade och himlen lyste upp rött. Det är nästan som man tänker sig att det ser ut i en film. Lavan både rinner ut och sprutar upp. Man hör smällarna som små explosioner. Som tur var fick vi tag på en taxi som kunde föra oss härifrån.

Hur kändes det?

– Jag kände bara, ta mig härifrån. Det var magkänslan. Det kändes lite som att vi kommer att dö nu. Flera från hostelpersonalen försökte lugna oss, men man tänker inte klart. Det enda jag kände var att vi måste ta oss härifrån.

När GP pratar med honom är det dagen efter och vännerna befinner sig i Antigua drygt en mil bort. I fjärran ser de fortfarande vulkanen. Det har inte blivit många timmars sömn, berättar han.

– Vi sov kanske fyra timmar inatt. Men nu kan vi andas ut. Vad jag har förstått har utbrottet lugnat sig också. Men det är inte heller lika lätt att se på dagen.

ANNONS

Enligt Guatemalas räddningsmyndighet Conred har uppemot 4 000 personer evakuerats från sina hem i förebyggande syfte. Omkring 2 000 av dem har placerats på skyddade platser.

Vännerna från Vänersborg är ute på en längre backpackingresa som tidigare tagit dem till både USA och Mexiko. I början av december återvänder de till Sverige. Nästa stopp är El Salvador. Dit åker de redan i morgon.

– Det räcker med Guatemala för den här gången, säger Carl-Johan Johansson.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS