Polisens avspärrning vid platsen där Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal hittades okontaktbara i brittiska Salisbury den 4 mars. Arkivbild.
Polisens avspärrning vid platsen där Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal hittades okontaktbara i brittiska Salisbury den 4 mars. Arkivbild.

Skripal troligen förgiftad via sin ytterdörr

Brittisk polis tror att den 66-årige forne ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans 33-åriga dotter Julia Skripal utsattes för nervgiftet vid entrédörren till Sergej Skripals bostad i brittiska Salisbury.

ANNONS
|

"Specialister har identifierat de hittills högsta koncentrationerna av nervgiftet på ytterdörren till adressen", skriver polisen i ett uttalande.

Tidigare har olika teorier framförts om var och hur far och dotter Skripal utsattes för giftet: allt från en restaurang, på en pub till via ventilationssystemet i Sergej Skripals bil.

Dean Haydon, chef för kontraterrorenheten på Metropolitan Police, bekräftar att ytterdörren tros vara den första kontaktpunkten.

– Vi fokuserar därför mycket av våra ansträngningar vid och omkring deras adress.

De två hittades okontaktbara på en parkbänk i Salisbury den 4 mars i år och deras tillstånd är fortfarande kritiskt, enligt sjukhuset.

Storbritannien beskyller Ryssland för att ligga bakom, men Moskva förnekar detta.

ANNONS

Händelsen har lett till en svår diplomatisk kris där nära 30 länder beslutat att skicka hem ryska diplomater i en sympatiåtgärd med Storbritannien. Ryssland har i sin tur meddelat att landet ska svara med samma mynt.

Bakgrund: Händelsen

Den 4 mars i år åt den 66-årige Sergej Skripal lunch på en italiensk restaurang i Salisbury tillsammans med sin 33-åriga dotter Julia. Därefter besökte de en pub. Några timmar senare hittades de båda på en parkbänk i närheten av en galleria. Skripals händer skakade då och hans blick var glasartad, enligt uppgifter.

De togs till sjukhus i kritiskt tillstånd. Även den första polisen som hjälpte dem fördes till sjukhus.

Storbritannien har sagt att prover från platsen visar spår från nervgiftet Novitjok, som utvecklades i Sovjetunionen.

Sergej Skripal var tidigare överste i den ryska militära underrättelsetjänsten men dömdes till fängelse 2006 för att ha sålt hemliga uppgifter till Storbritannien. Skripal lämnades ut till Storbritannien 2010 i en utväxling mot tio ryska spioner som gripits i USA. Han bosatte sig i småstaden Salisbury sydväst om London.

Över 250 personer vid brittiska kontraterrorenheten arbetar med händelsen.

Över 5000 timmars bildupptagning från övervakningskameror har granskats, liksom cirka 1350 bevisföremål.

Källa: AFP, Sky News

ANNONS