Skottdådet mot politiker skakar USA

ANNONS
|

Det fanns ingen hotbild mot de republikanska kongressmännen och senatorerna som tidigt på morgonen tränade inför en välgörenhetsmatch i baseboll mot sina demokratiska kollegor.

Träningsplanen Simpson Arena ligger i Alexandria i Virginia, en välmående och lugn stad som betraktas som en förort till Washington DC. Det är en kort väg dit från kongressen och kongressledamoten Mo Brooks tillhörde dem som i det varma vädret cyklade till träningen.

Det fanns inga säkerhetsvakter på plats och endast kongressmannen Steve Scalise hade polisskydd. Det beror på att Scalise är nummer tre i rangordning inom det republikanska partiet i kongressen som inpiskare i representanthuset.

ANNONS

Gärningsmannen, 66-årige James Hodgkinson, rörde sig, enligt vittnen, snabbt mot gräsfältet och ingen hann reagera innan han började skjuta direkt mot dem som just inlett träningen.

Det tycks som att Steve Scalise var särskilt utvald men om poliserna inte omedelbart hade ingripit hade troligen alla på fältet skjutits. Poliser från Alexandria anlände efter tio minuter.

– Vi hade ingenstans att fly, säger senatorn Rand Paul. Jag var på väg ut på fältet och såg skottlossningen på avstånd. Utan polisernas snabba insats hade många fler träffats.

– Attacken kom helt oförberett, säger Mo Brooks. Vi förstod först inte vad som hände. Om inte Scalise varit på plats hade det inte funnits någon som helst polisskydd.

Innan Scalise skulle opereras var han ”på gott humör och talade med sin fru på telefon”, meddelar hans kansli i ett uttalande. Scalise uppges ha träffats i höften.

Men efter operationen beskrivs Scalises tillstånd som livshotande.

– Jag såg Steve Scalise krypa mot säkerhet, säger senatorn Jeff Flake. Det var en kaotisk situation som pågick i över tio minuter. Det var säkert ett femtiotal skott som avlossades. Om poliserna inte skjutit gärningsmannen hade vi alla kunnat vara döda.

Jeff Flake var den förste som nådde Scalise när gärningsmannen skjutits av polisen. Scalise togs sedan om hand av flera av sina kollegor i kongressen.

ANNONS

– Vi kunde bara försöka hindra blodflödet kring skottskadan i vänster höft, säger Flake.

Ytterligare en person, lobbyisten Matt Mika, vårdas för livshotande skador efter attentatet.

En kongressanställd och två poliser skottskadades också, men deras tillstånd är inte allvarligt, rapporterar Reuters.

Både demokraterna och republikanerna står enade i att tillfälligt lägga alla politiska motsättningar åt sidan.

Kongressen samlades till en stilla högtidlighet över partilinjen för att hedra offren för skottlossningen men också för att hylla det demokratiska systemet. Den republikanske talmannen i representanthuset Paul Ryan fick stående ovationer när han uttryckte sin avsky mot dådet med orden:

– En attack mot en av oss är en attack mot oss alla.

Gärningsmannen, 66-årige James Hodgkinson från Illinois, sägs ha lagt ut hatiska artiklar på sociala medier om republikanerna och uppgifter gör gällande att han under förra årets presidentval varit aktiv som volontär för demokraten Bernie Sanders. Uppgiften är ännu inte bekräftad men Sanders uttryckte sin avsky för dådet och gärningsmannen. Hodgkinson kommer från Illinois och det är inte känt hur han kommit över skjutvapnet.

Tanken med att kongressledamöter och senatorer är obevakade är att de skall vara enkelt tillgängliga för väljarna. Det har varit en linje som gällt också sedan kongressledamoten Gabrielle Giffords sköts i huvudet vid ett valmöte 2011. Hon överlevde men lämnade kongressen ett år senare.

ANNONS
ANNONS