Skotsk prägel på brittiskt val

ANNONS
|

Bara drygt ett halvår efter Skottlands nej till självständighet i fjolårets folkomröstning är optimismen på topp igen bland den nordliga landsändans separatister.

-Även om vi bara skulle få dem som röstade ja i folkomröstningen med oss så vore det fantastiskt, säger David Blair, aktivist i Skotska nationalistpartiet (SNP), inför torsdagens brittiska parlamentsval.

Där är det tänkt att SNP ska ta betydligt fler mandat än de sex som vanns i valet 2010.

Och det med rejäl marginal. David Blair talar om minst 30-40 mandat.

Andra tror att partiet till och med kan ta storslam: varenda en av de 59 platser som Skottland har i det brittiska underhuset.

Hyllad ledare

Mycket av förklaringen tillskrivs den nya partiledaren Nicola Sturgeon, som tog över från mångårige frontfiguren Alex Salmond i höstas.

-Det var många som röstade nej (i folkomröstningen) bara på grund av Salmond. Men Nicola är mycket bättre. Hon vet vad hon pratar om, säger taxichauffören Colin entusiastiskt på väg in till centrala Edinburgh.

Där syns 44-åriga Sturgeon leende på var och varannan tidningssida - till och med hos de tidningar som egentligen stöder de traditionella storpartierna.

ANNONS

SNP betecknar sig som socialdemokratiskt och plockar främst väljare från Labour. Nationalismen och kampen för självständighet har dock vunnit över folk även från Konservativa partiet och dem som söder om gränsen lockas av populistiska Ukip.

SNP avgör?

SNP:s framgångar i valkampanjen gör hela valet oerhört ovisst. Konservativa partiet och premiärminister David Cameron ligger jämsides i opinionen med oppositionsledaren Ed Miliband och hans Labour. I många valkretsar är dock läget så jämnt att alla möjliga resultat fortfarande är tänkbara.

Få tror ändå att någon lyckas vinna egen majoritet. Dessutom väntas bådas favorit som eventuell koalitionskamrat, de EU-vänliga Liberaldemokraterna, gå tillbaka kraftigt.

Det bäddar för att i stället ge SNP makt att avgöra hela regeringsstriden. I så fall ligger sannolikt Miliband bäst till, trots att han starkt uttalat sig mot ett samarbete med SNP.

Håller tummarna

I Skottland är samtidigt SNP-aktivisterna försiktiga - visa av erfarenheten från folkomröstningen i september, då inte minst Edinburgh "svek" och med stor marginal röstade för ett bibehållet Storbritannien.

-Vi var optimistiska då också och förlorade i alla fall. Men vi håller tummarna. Hur det än går kommer det att bli en stark röst för Skottland, hoppas David Blair.

Storbritannien röstar på torsdagen fram samtliga 650 ledamöter i parlamentets underhus: 533 från England, 59 från Skottland, 40 från Wales och 18 från Nordirland. Alla utses i enpersonsvalkretsar där mandatet går till den som får flest röster.

Vallokalerna är öppna mellan klockan 8 och 23, svensk tid. Vallokalsundersökningar vid stängning väntas ge en god fingervisning om mandatfördelningen, även om slutliga resultat dröjer till under natten.

Om något parti får egen majoritet - fler än cirka 325 mandat - får dess ledare redan dagen efter valet i uppdrag av drottningen att bilda regering. Sannolikt vidtar dock i stället intensiva förhandlingar för att få till stånd en koalition. I valet 2010 dröjde det till tisdagen efter valet innan en koalition var klar.

Här är valresultatet 2010, nuvarande mandat samt det senaste opinionsläget inför det brittiska valet:

Parti Röster i procent 2010 Mandat just nu Opinionsläge i procent Väntat antal mandat

Konservativa partiet 36,1 302 33-34 280

Labour 29,0 256 33-34 270

Liberaldemokraterna 23,0 56 8-10 25

Ukip 3,1 2 12-17 1

BNP 1,9 - * *

SNP (Skottland) 1,7 6 * 50

De gröna 0,9 1 4-5 1

DUP (Nordirland) 0,6 8 * 8

Plaid Cymru (Wales) 0,6 3 * 4

Sinn Féin (Nordirland) 0,6 5 * 5

SDLP (Nordirland) 0,4 3 * 3

UCU-NF (Nordirland) 0,3 - * *

Engelska demokraterna 0,2 - * *

Allianspartiet (Nordirland) 0,1 1 * 1

Respekt 0,1 1 * 1

Talmannen 0,1 1 * 1

Oberoende * 5 * 1

Fotnot 1: Eftersom alla mandat utses i enpersonsvalkretsar har ofta den totala röstsiffran inget att göra med antalet mandat. Det ungefärliga antalet mandat i år bygger på olika brittiska uppskattningar och är ingen exakt sammanräkning.

Fotnot 2: Ukips båda nuvarande mandat vanns i fyllnadsval under 2014, utlysta sedan tidigare mandatinnehavare bytt parti från Konservativa partiet. Respekt (=förre Labour-politikern George Gallaway) vann sitt under ett fyllnadsval 2012.

Fotnot 3: Av de nuvarande oberoende valdes nordirländska Sylvia Hermon in som oberoende 2010. Övriga - två från Labour, en från Konservativa partiet och en från Liberaldemokraterna - har blivit oberoende genom att stängas av från sina partier under mandatperioden.

Fotnot 4: Talman John Bercow tillhörde Konservativa partiet fram till att han valdes till talman 2009. I valet 2010 och i år har han kandiderat som talman, formellt oberoende.

Skottland är till ytan något mindre än Götaland och har 5,2 miljoner invånare. Landet var länge självständigt men ingår sedan 1707 i en union där numera England, Wales och Nordirland är de andra delarna- i dagligt tal kallad Storbritannien eller Förenade kungariket (United Kingdom).

Skottland har regionalt självstyre med eget parlament och egen regering. Storbritannien bestämmer dock fortsatt över bland annat skatter, social trygghet, försvar och internationella relationer.

I en folkomröstning om fullständig självständighet i september 2014 vann nej-sidan en överraskande klar seger med 55,3 mot 44,7 procent, trots att ja-sidan steg kraftigt under kampanjens slutskede.

I det skotska parlamentet sitter 129 ledamöter. Nationalistpartiet SNP dominerar stort och leder den regionala regeringen med Nicola Sturgeon som bas.

I det brittiska parlamentet har Skottland 59 ledamöter - för närvarande 40 från Labour, 11 från Liberaldemokraterna, 6 från SNP, 1 från Konservativa partiet och 1 oberoende.

ANNONS