Läkare och vårdpersonal kämpar för att rädda liv i krigets Syrien. Men istället har de själva förvandlats till måltavlor. "Det största problemet är att de hela tiden beskjuts från luften" säger den brittiska kirurgen David Nott som utbildat flera syriska läkare. Bilden är tagen på ett sjukhus i Aleppo 2012.
Läkare och vårdpersonal kämpar för att rädda liv i krigets Syrien. Men istället har de själva förvandlats till måltavlor. "Det största problemet är att de hela tiden beskjuts från luften" säger den brittiska kirurgen David Nott som utbildat flera syriska läkare. Bilden är tagen på ett sjukhus i Aleppo 2012.

Sjukhus i skottlinjen i Syrien

Attacker mot sjukvård är ett krigsbrott. Trots detta har kliniker, sköterskor och läkare förvandlats till måltavlor för regimens flygbombningar i Syrien. I det svårt prövade östra Aleppo tros det nu bara finnas omkring 35 läkare kvar.

ANNONS
|

Sjukhuset där den brittiske hjälparbetaren och aktivisten Tauqir Sharif befinner sig i det rebellkontrollerade östra Aleppo utsätts för konstant beskjutning. Häromdagen träffades det av en raket. Olycksbådande explosioner hörs i bakgrunden när han över telefon berättar om hur verksamheten hela tiden flyttar från rum till rum, byggnad till byggnad.

- Det vore för riskabelt att ha allting på ett och samma ställe. Trots detta arbetar sjukvårdspersonalen vidare. Varje minut, varje dag, försöker de rädda liv, trots att de själva är måltavlor. Vilka hjältar, säger han.

ANNONS

Civila sjukhus får inte attackeras enligt internationell humanitär rätt – men bomberna fortsätter att regna över kliniker, patienter och personal. Mellan mars 2011 och maj i år har minst 750 vårdarbetare dödats i över 370 attacker mot sjukvårdsanläggningar, enligt den USA-baserade organisationen Läkare för mänskliga rättigheter (PHR).

I Aleppo handlar det om 51 attacker i den rebellkontrollerade delen, och fem i regimkontrollerat område. Regimen och dess allierade, Ryssland, låg bakom 90 procent av attackerna, enligt PHR.

Människorättsorganisationerna Amnesty och Human Rights Watch (HRW) har också dokumenterat en rad flygbombningar mot sjukvårdsinrättningar i Syrien.

Tio sjukhus

I östra Aleppo finns nu bara tio måttligt fungerande sjukhus, enligt PHR. De läkare som organisationen är i kontakt med har berättat att hur dålig situationen än har varit tidigare – och den har varit riktigt usel – så är det ingenting mot den katastrof som de nu står inför.

- De kvarvarande sjukhusens kapacitet blir allt sämre, eftersom de beskjuts hela tiden. De kan ta emot färre och färre patienter och bara erbjuda rudimentär vård, säger programchef Widney Brown till TT.

ANNONS

Enligt de senaste beräkningarna finns bara omkring 35 läkare kvar i östra Aleppo, där omkring 250000 människor kämpar för att överleva inbördeskrigets sjätte år.

Kirurg på distans

Flera av de kvarvarande läkarna har fått hjälp av David Nott, vars mångåriga erfarenhet av arbete i konfliktzoner fått brittiska medier att likna honom med kirurgernas Indiana Jones. När säkerhetsläget stoppade honom från att åka in i Syrien började han ge praktiska råd över telefon. Dag som natt har han fått bilder och videoklipp direkt från operationsborden i Aleppo.

I takt med att kriget har trappats upp har kirurgerna Nott utbildat blivit allt skickligare. Mobiltelefonen fylls nu i stället av bilder på söndersprängda barn och offer från en misstänkt klorgasattack – bilder som vittnar om vad de syriska kollegorna möts av varje dag.

- Situationen är helt och hållet fruktansvärd. De här läkarna gör sitt bästa för att rädda liv, men det går ju inte om de fortsätter att dödas och sjukhusen bombas, säger Nott.

Brev till Obama

Några av östra Aleppos sista läkare skrev nyligen ett brev till USA:s president Barack Obama och uppmanade honom att agera mot blodbadet.

ANNONS

"Det som smärtar oss mest, som läkare, är att behöva välja vem som ska få leva och vem som ska få dö. Små barn som ibland kommer in till våra akutmottagningar är så illa skadade att vi måste prioritera de som har bättre chanser, eller så har vi helt enkelt inte utrustning för att hjälpa dem" står det i brevet.

Fakta: Högt mänskligt pris

Sedan mitten av 2012 delas kontrollen av storstaden Aleppo mellan regimen och rebeller. Assads styrkor och dess allierade håller de västra delarna medan rebellerna, som vill störta regimen, håller de östra delarna och en stor del av den omgivande landsbygden.

Omkring 1,5 miljoner civila tros vara kvar i Aleppo, varav omkring 250000 i de rebellkontrollerade områdena.

Vägarna in i de rebellkontrollerade delarna har i sommar varit avskurna av regimstyrkor, men belägringen bröts nyligen. Men livet är fortfarande svårt med regelbundna flygbombningar, brist på mat och bränsle och omfattande skador på infrastrukturen.

Internationella Rödakorskommittén (ICRC) kallade nyligen slaget om Aleppo för en av de värsta urbana konflikter som utkämpats i världen. Hundratals människor har dödats, ett oräkneligt antal har skadats och tiotusentals sitter fast utan hjälp, enligt ICRC.

ANNONS