Säkerhetsstyrkor vid platsen för självmordsdådet i Afghanistans huvudstad Kabul.
Säkerhetsstyrkor vid platsen för självmordsdådet i Afghanistans huvudstad Kabul.

Självmordsbombare dödade 50 människor i Kabul

En självmordsbombare tog sig in i en festlokal i Afghanistan och utlöste sin sprängladdning. Minst 50 människor dödades och över 80 skadades i attacken som riktades mot ett möte mellan religiösa ledare, enligt afghanska myndigheter.

ANNONS
|

Attacken inträffade strax efter klockan sex på tisdagskvällen, lokal tid, enligt afghanska medier.

- Det var många skadade. Jag såg minst tio skadade personer som anlände hit, säger ett ögonvittne på ett sjukhus i Kabul till det afghanska Tolo News.

Tolo News skriver att minst 1000 personer befann sig i lokalen när bomben utlöstes. Bilder som mediebolaget publicerat på Twitter visar hur skadade bärs in i ambulanser som skyndat till platsen efter attentatet.

ANNONS

- De ådrog sig brännskador, alla därinne skrek efter hjälp, säger 31-årige Mohammad Hanif som överlevde attentatet, till nyhetsbyrån AFP.

"Panik uppstod"

Hanif som föreläser om religiösa frågor bedömer att mellan 60 och 70 människor dödades i attentatet och att panik uppstod i lokalen efter explosionen.

De drabbade ska ha samlats med anledning av profeten Muhammeds födelsedag. Enligt al-Jazira pågick ett möte mellan religiösa ledare inne i lokalen.

Ghani fördömer dådet

Ingen grupp har hittills sagt sig ligga bakom attentatet, men terrorrörelsen IS har tagit på sig flera självmordsdåd mot civila i Kabul under den senaste tiden. Talibanerna, som utkämpar ett inbördeskrig i syfte att ta makten från den afghanska regeringen, frånsäger sig allt ansvar och fördömer självmordsbombningen.

Afghanistans president Ashraf Ghani stämplar attentatet som icke-islamiskt och oförlåtligt. Ghani har utlyst landssorg under onsdagen för att sörja offren.

Dådet är det dödligaste i landet sedan september, då minst 68 människor dödades i en attack i Nangarharprovinsen i östra Afghanistan.

TT

Fakta: Dödliga attacker i Afghanistan

Afghanistan drabbas återkommande av dödliga terrorattentat.

Attackerna har ökat samtidigt som amerikanska och afghanska styrkor har trappat upp striderna mot IS.

Samtidigt har talibanerna trappat upp striderna mot regeringen och utfört en rad framgångsrika offensiver den senaste tiden.

Olika typer av attacker och självmordsdåd var de främsta orsakerna till civila dödsfall i kriget i Afghanistan under första halvåret 2018, enligt en FN-rapport. Totalt dödades 1692 civila, den högsta siffran för perioden sedan 2009.

Källa: AFP

ANNONS