Arkivbild: Marcio Jose Sanchez
Arkivbild: Marcio Jose Sanchez

Självkörande bil i krock - en person dog

Den första dödsolyckan i en av Teslas självkörande bilar har inträffat. Nu utreds händelsen av amerikanska myndigheter. ”Autopiloten blir bättre hela tiden, men den är inte perfekt och kräver fortfarande att förare är alert”, skriver Tesla i ett uttalande.

ANNONS
|

Det var den sjunde maj i år som olyckan inträffade i Florida i USA. En man var då ute och körde i en Tesla modell S på en motorväg, med autopilot-funktionen påslagen.Men autopiloten upptäckte inte ett vitt långtradarsläp mot den ljusa himlen.

Teslan hamnade under släpet,bromsarna aktiverades inte och mannen dog, uppgeramerikanskaThe Verge.Att händelsen blir känd först nu beror på att Tesla själva gått ut med ett uttalande.

Tesla skriveratt om bilen hade krockat fram eller bak på släpet så hade bilens säkerhetssystem ”troligen förhindrat allvarliga skador, som det har gjort i flertalet andra liknande händelser.”De skriverockså att föraren är ytterst ansvarig för bilen, även med autopiloten på.

ANNONS

Systemet, som Tesla fortfarande beskriver som en "beta-version",har fått kritik för att ha släppts för snabbt.Däribland av Volvo, som också jobbar på att utveckla självkörande bilar.

– Detger dig intrycket att det gör mer än du tror, säger Trent Victor, tekniskt ansvarig för kollisionsförhindring vid Volvo, i en intervju med The Verge.

Den amerikanska trafiksäkerhetsmyndighetenNHTSAhar nu inlett en utredning mot Tesla för att undersöka om autopiloten fungerat korrekt vid olyckan.

ANNONS