Oviss tillvaro. I väntan på besked om de ska deporteras tillbaka till Turkiet väntar flera tusen människor i flyktinglägret Moria på Lesbos.
Oviss tillvaro. I väntan på besked om de ska deporteras tillbaka till Turkiet väntar flera tusen människor i flyktinglägret Moria på Lesbos.

”Situationen kan snabbt förändras”

Flyktingar fortsätter komma till Lesbos, men de är mycket färre än tidigare. Svenska kustbevakare är dock beredda på att situationen kan förändras snabbt och drastiskt.

ANNONS
|

I månadsskiftet februari-mars anlände upp till flera tusen flyktingar per dygn. De kom framför allt till stranden vid flygplatsen på den sydöstra delen av den grekiska ön.

GP var med när den svenska kustbevakningens patrullbåt KBV 477, med fyra personer i besättningen, undsatte 67 vuxna och barn och förde dem tryggt i hamn med den delvis vattenfyllda gummibåten på släp.

Efter överenskommelsen mellan Turkiet och EU om att skicka tillbaka personer utan asylskäl har bevakningen till sjöss stärkts påtagligt och flyktingtrafiken minskat dramatiskt över Egeiska havet.

I stället fortsätter nu massflykten via Afrika till framför allt Italien.

–Det är ytterst få båtar som tar sig över, men det förekommer fortfarande. Det är kanske två eller tre i veckan, säger Mikael Gardelin på telefon från Lesbos.

ANNONS

Han är från Gotland och har just kommit ner. Han ingår i de två besättningar som ska tjänstgöra här i en månad ungefär.

–Vi har fortfarande en hög beredskap för sjöräddning under de patruller vi gör. Rutinerna är desamma som tidigare. Kommer det en båt för vi den så säkert vi kan till Lesbos, sedan får de grekiska myndigheterna ta över, säger Mikael Gardelin.

Personer som trots allt tar sig till Lesbos tas till läger, registreras och får vänta.

Det största lägret heter Moria och ligger utanför huvudstaden Mytilini. Här var påven Franciskus nyligen på besök, och tog med sig flera flyktingfamiljer hem till Vatikanen på sitt chartrade plan.

För närvarande finns över 50 000 migranter och flyktingar på olika uppsamlingsplatser i Grekland.

Human Rights Watch var mycket kritisk efter att den första gruppen om 66 personer hade deporterats tillbaka till Turkiet med EU:s goda minne. Det var från ön Chios till Turkiet den 4 april.

Det var kaotiskt och våldsamt och de informerades inte om vart de skulle. Vissa fick heller ta med sig sina personliga tillhörigheter, enligt människorättsorganisationen.

Men svenskarna kommer inte att medverka vid några deporteringar.

ANNONS

–Nej, det gör vi inte. Vårt uppdrag är enbart till sjöss att bistå vid sjöräddningar och genomföra gränskontroller på fartyg. Vi har ingen det i att skeppa migranter tillbaka till Turkiet, säger Mikael Gardelin.

Genom att ha två båtar kan svenskarna hålla en hög beredskap.

–Situationen kan snabbt förändras ganska drastiskt, säger Mikael Gardelin.

Fakta: Insatsen på Lesbos

Med Lesbos som bas patrullerar Kustbevakningen havet och gränsen mellan Grekland och Turkiet för att i god tid upptäcka människor som korsar gränsen och se till att de kommer iland.

Operation Poseidon Rapid Intervention är en EU-gemensam insats i Grekland, som leds av grekiska myndigheter och koordineras av Frontex, EU:s byrå för gränsövervakning.

Kustbevakningen har även ett spaningsflygplan i området under april i Frontex operation Triton. Från sin bas i Brindisi är uppdraget att i anvisade områden, särskilt utanför den afrikanska nordkusten, söka efter båtar som passerar gränsen till Italien.

Källa: Kustbevakningen

ANNONS