Timo Soini på den gångna helgens partikongress.
Timo Soini på den gångna helgens partikongress.

Sipilä: Regeringskrisen är avvärjd

ANNONS
|

Sipilä säger att regeringen enligt författningen inte behöver avgå och att den fortsätter med nuvarande ministrar.

- Läget har ändrats så mycket att jag inte kommer att begära avsked, säger han.

Kan ifrågasättas

Även om statsministern säger att regeringskrisen är avvärjd och att regeringen kan fortsätta med sina nuvarande ministrar, finns det andra tolkningar, säger Göran Djupsund, professor i statsvetenskap vid Åbo Akademi.

ANNONS

- Regeringen är ju bildad av partier som har diskuterat ihop sig till ett regeringsprogram. Det är ju inte personerna som har bildat regering utan det är ju partierna, säger han till TT om andra tolkningar.

- Nu är det ett ytterst exceptionellt förfarande och med många frågetecken i kanterna. De representerar ju inte längre det parti under vilket de gick in i regeringen.

Göran Djupsund säger att legitimiteten hos regeringen kommer att ifrågasättas. Det är ett underligt överlevnadssätt för en regering, enligt hans mening.

- I andra vågskålen ligger statsministerns försök att se till att de reformer som Centern initierat och lyckats få regeringen att driva, att de faktiskt blir av, säger han.

ANNONS

20 avhoppare

Av Sannfinländarnas 37 ledamöter är 20 med i den nya riksdagsgruppen Nytt Alternativ. Något nytt parti bildar de inte omedelbart, men gruppmedlemmen Simon Elo säger enligt nyhetsbyrån FNB att det kan bli så till nästa val.

Han säger att fler ledamöter vill ansluta sig men deras ansökningar kan behandlas först på gruppmötet på torsdag.

Riksdagsledamoten Tiina Elovara, som är viceordförande i den nya gruppen, säger i ett pressmeddelande att inriktningen hos de ledamöter som har lämnat Sannfinländarnas grupp är en politik som framhäver rättvisa och jämlikhet.

Regeringen kommer fortsatt att ha en knapp majoritet i riksdagen, 106 av 200 mandat.

Tidigare har liberala Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna sagt sig vara öppna för diskussioner för att samregera med Centern och Samlingspartiet.

Sur reaktion

Regeringskrisen var en reaktion på valet av Jussi Halla-aho till ny ledare för Sannfinländarna. Halla-aho är så främlingsfientlig att de två andra partierna vägrar fortsätta samregera med hans parti.

Riksdagsledamoten Ville Tavio, som inte tillhör avhopparna, reagerar surt på händelseutvecklingen. Han säger att det verkar som om kongressbesluten i Jyväskylä förra veckoslutet inte respekteras. Han undrar om det inte bara handlar om att Timo Soini och Sampo Terho ska kunna behålla sina ministerportföljer.

Soini har utrikesministerposten och Terho är Europa-, kultur- och idrottsminister.

ANNONS

- Jag har alltid ansett att folket inte kan rösta fel. Det ser ut som att största delen av riksdagsgruppen inte respekterar medlemsomröstningen som Halla-aho vann, säger han.

TT

Fakta: Regeringen

Finland har en koalitionsregering, bestående av Centern, Samlingspartiet och Sannfinländarna.

Regeringen leds av statsminister Juha Sipilä, som representerar Centern.

Nytt Alternativ/Sannfinländarna har fem ministrar: utrikesminister, försvarsminister, Europa-, kultur- och idrottsminister, arbetsminister och social- och hälsominister.

Samlingspartiet har fem ministerposter: utrikeshandels- och utvecklingsminister, justitieminister, inrikesminister, finansminister och utbildningsminister.

Centern har sex ministrar utöver statsministern: kommun- och förnyelseminister, jord- och skogsbruksminister, trafikminister, näringsminister, familje- och bastjänstminister och bostads-, energi- och miljöminister.

ANNONS